Със сигурност в Бундеслигата никой не иска да бъде на мястото на Нюрнберг. Само 11 дни след като момчетата на Михаел Колнер бяха унижени с 0:7 от Борусия Дортмунд, сега те претърпяха ново зловещо поражение в шампионата. В 7-ия кръг РБ Лайпциг изсипа огън и жупел върху „легендите”, като ги сломи с 6:0.

Само преди седмица Нюрнберг се реваншира донякъде, побеждавайки опашкаря Фортуна Дюселдорф с 3:0. Тази вечер на „Ред Бул Арена” противникът обаче се оказа от съвсем друга класа.

Наказателната акция започна още в 3-ата минута, когато Тимо Вернер се измъкна отляво, напредна и опита центриране по тревата. То бе пресечено от защитник, ала избитата топката отиде право при намиращия се в дъгата Кевин Кампл. Словенският национал нанесе силен изстрел в долния ляв ъгъл – 1:0.

Само 4 минути по-късно „биковете” удвоиха. Вернер отново създаде главоболия с пробив по левия фланг и даде пас по тревата към намиращия се в малкия пеналт Юсуф Поулсен. Датският национал, макар и с човек на гърба, успя някак да се обърне и от почти нулев ъгъл прокара топката покрай вратаря за 2:0.

В 21-ата минута Кампл блесна с чудесна асистенция, която оползотвори набега на Марсел Забицер, който се вклини между бранителите. Наглед австрийският национал избяга твърде много към аутлинията, ала все пак завърши успешно с шут, преминал през краката на вратаря Фабиан Бредлов – 3:0.

Интригата окончателно приключи в 32-ата минута, когато и Вернер най-сетне се разписа. Един далечен шут на Кампл се оказа блокиран от защитник, а отскочилата топка попадна у германския национал на 15-ия метър. Оттам острието на Лайпциг нямаше прошка – 4:0.

През втората част основният въпрос беше колко гола още ще успеят да отбележат домакините. Петият долетя в 55-ата минута, когато Халстенберг осуети опит за контраатака на Нюрнберг още пред противниковото наказателното поле. Той даде успореден пас към Забицер, а последният нанесе не чак толкова опасен шут от около 24-25 метра. Вратарят Бредлов не реагира добре и боксира топката в мрежата си.

Само четири минути по-късно Вернер удвои сметката си за вечерта. Поулсен показа добра техника отляво, за да се измъкне и да тръгне по аутлинията в наказателното поле. От нулев ъгъл той отправи нещо средно между шут и центриране, а Бредлов боксира право в краката на Вернер, който с удоволствие покачи до 6:0.

Звездата на Лайпциг изпусна да оформи хеттрик в 64-ата минута, когато сам изработи дузпа и директен червен картон за Тим Лейболд. При изстрела от бялата точка Вернер реши да стреля силно и ниско в средата, а Бредлов, макар и да плонжира, инстинктивно изпъна краката си и парира.

До края други голове не паднаха, но и така феновете на домакините останаха предоволни от представянето на своя тим. РБ Лайпциг изскочи на втора позиция с 14 точки, колкото имат още Борусия Мьонхенгладбах, Вердер Бремен и Херта Берлин. Лидер е Борусия Дортмунд със 17. В същото време Нюрнберг вече официално е тимът с най-слаба защита в германския елит след 7 кръга – 16 допуснати гола и 8 точки, които му отреждат 12-а позиция.