Отборът на РБ Лайпциг се реваншира пред феновете си след унизителното 0:3 от Фрайбург в предния кръг и в мач от 15-ия подчини гостуващия Майнц 05 с 4:1. Много силен мач за „биковете” изигра датския национал Юсуф Поулсен, реализирал две от попаденията. Другите две бяха дело на щатния голмайстор Тимо Вернер, с което той вече има 10  на сметката си през сезона (а за Поулсен са 8).

Отборът на Ралф Рангник проведе истински блицкриг в откриващите минути и той до голяма степен им спечели двубоя. Той обаче вървеше и с познатите вече пробойни в защитата на домакините, като беше цяло чудо, че в 9-ата минута Майнц не поведе. Тогава Щефан Бел отправи невероятен шут от точката на дузпата и вратарят Петер Гулачи беше последната преграда.

Тази намеса на стража позволи на Майнц да поведе в 14-ата минута. Кевин Кампл проби отдясно и отправи много остро центриране, което позволи на Юсуф Поулсен да протегне крак и да отклони красиво покрай вратаря и в горния десен ъгъл – 1:0.

Пет минути по-късно РБ Лайпциг отново се разписа. Халстенберг напредна отляво и даде остър пас по трева в наказателното поле. Падайки Вернер съумя да продължи топката встрани от себе си и така Поулсен се възползва – 2:0.

Майнц показа, че не се е предал и намали пасива си в 38-ата минута. Тогава Карим Онисиво се вряза между защитниците пред вратарското поле, за да засече хубавото центриране на Левин Йозтунали – 2:1.

РБ Лайпциг оттук до края трябваше да играе с огромна доза внимание, а в мига, когато получи подарък се възползва. В 74-ата минута след рутинно спасяване за вратар Робин Центнер гостите опитаха да изнесат топката с подавания по тревата. Ниахате допусна фатална грешка, която позволи на Забицер да пусне прорязващ пас през центъра. Там някой от защитниците за миг пресече, но притичалият Вернер го обезоръжи, след което финтира и излезлия напред вратар, за да отбележи – 3:1 и край на интригата.

Накрая имаше време за Поулсен да прибави и асистенция на сметката си. Датчанинът продължи към откъсналия се отляво Вернер, който нахлу в пеналта, тръгна навътре и с безпощаден шут под гредата препарира вратаря за крайното 4:1.

Във временното класиране на Бундеслигата Лайпциг заема 4-ото място с 28 точки, на две зад Байерн Мюнхен и Борусия Мьонхенгладбах, които имат еднакъв актив. Лидерът Борусия Дортмунд е далеч напред с 39.

Майнц е 10-и в подреждането с 19 точки, на 8 над зоната на директно изпадащите.