В петък Байерн официално обяви, че новият старши треньор на тима се казва Нико Ковач. Решението може би дойде изненадващо, тъй като други специалисти бяха считани за фаворити за наследници на Юп Хайнкес. 46-годишният специалист обаче бе предпочетен от ръководството на баварците.

Официално: Ковач е новият треньор на Байерн

Но кой е Нико Ковач?

Хърватинът на практика си е германец, защото е роден в Берлин. Именно там започва и кариерата му в Херта. След това играе в Байер Леверкузен и Хамбургер ШФ преди да прекара две години и в бъдещия си отбор като треньор - Байерн. Следва нов престой в Херта преди кариерата му на футболист да приключи в Ред Бул Залцбург. Именно в Залцбург започна и треньорският му път като треньор в академията, а след това и като помощник в първия тим.

През януари 2013-а стана селекционер на младежкия тим на Хърватия, а през октомври пое и първия отбор на "шахматистите". Той води хърватите и на Световното през 2014-а. През 2016-а Ковач бе назначен за треньор на Айнтрахт Франкфурт, превръщайки тима от борещ се за оцеляване до претендент за място в Шампионска лига.

Хайнкес за наследника си Ковач: Отличен треньор

Светът на Ковач се върти около футбола. В Айнтрахт той демонстрира впечатляваща адаптивност и смяна на схемата спрямо съперника. "Като треньор в днешно време трябва да променяш играта повече отколкото преди 20 години."

В първия му сезон във Франкфурт настроението не бе добро. Много играчи не се справяха с изискванията. Сега ситуацията е по-спокойна. "Играчите са мои приятели."

Ковач няма против играчите да му казват "Нико". Няма против и яденето на месо. Напротив. Когато съветничката по хранене препоръчала веганска храна, Ковач отговорил: "Имам аржентинец в отбора. Аз съм хърватин. Хърватин без месо, няма как."

Ядосват го обаче реплики от играчите. Защото в съблекалнята шефът е той.

Нико Ковач приел за секунди офертата на Байерн

Нико израства в Берлин-Вединг заедно с брат си Роберт. Преди завършването се запознава с бъдещата си съпруга Кристина. Тя се грижи за дъщеря им Лаура в Залцбург. "Много съм благодарен, че тя ме отменя. Иначе нямаше да се справя. Тя отглежда нашата дъщеря. А тя е на 17, което не е много лесно."

За Ковач семейството е свещено. За погребението на леля му, холандецът Джетро Вилемс получи три почивни дни. Както и защитникът Дейвид Абрахам, който трябваше да се грижи за своето бебе. "Семейството е над всичко".

Ковач е и вярващ. "Аз съм католик!" През миналия сезон отказа да проведе пресконференция на Разпети петък. "Тогава се ходи на църква."

През тази година с Айнтрахт му се наложи да играе на самия Великден. Затова отложи посещението на църквата за понеделник.