Хофенхайм се върна на победния път в Бундеслигата, след като се наложи с 3:1 над Кьолн в домакинството си в междинния 28-и кръг. Домакините нямаха успех в 7 поредни мача, но днес взеха убедително трите точки, а героят на вечерта бе Кристоф Баумгартнер, който отбеляза първите два гола в мача в 11-ата и 46-ата минута, а след това асистира за третото попадение на Стивън Цубер в 48-ата минута. Почетното попадение за "козлите" реализира Флориан Кайнц  в 60-ата минута. Двубоят ще бъде запомнен и с двата червени картона. Още през първото полувреме играта принудително напусна Себастиан Борнау от гостите, а в 50-ата минута Бенямин Хюбнер получи втори жълт картон и бе изгонен. В заключителните минути на срещата Кьолн пропусна и дузпа.

Хофенхайм започна по-агресивно срещата и в 11-ата минута бившият играч на Борусия Дортмунд Якоб Бруун Ларсен получи дълъг пас отляво, с едно докосване насочи топката към точката на дузпата, а там Баумгартнер се вклюи от задна позиция и отбеляза за 1:0.

В 26-ата минута Кьолн остана в намален състав, след като Себастиан Борнау извърши грубо нарушение. Първоначално съдията Феликс Брих му даде жълт картон, но след сигнал от ВАР, той промени решението си и картонът стана червен.

В 42-ата минута домакините можеха да удвоят преднината си но гол на Баумгартнер не бе зачетен след намеса на ВАР заради засада.

В началото на втората част  Баумгартнер удвои преднината на Хофенхайм с втория си гол, засичайки с глава центриране на Роберт Сков.

Две минути по-късно резултатът стана класически. Този пък Баумгартнер пусна извеждащ пас с пета за Цубер, който се възползва и отбеляза за 3:0.

В 50-ата минута домакините останаха с 10 души на терена, след като Бенджамин Хубер получи втори жълт и червен картон.

Козлите" се възползваха от това и първо в 60-ата минута намалиха изоставането си с гол на Кайнц, а в 77-ата минута можеха да вкарат и второ попадение и сериозно да върнат интригата, но Марк Ют пропусна дузпа.

В крайна сметка Хофенхайм удържа преднината си и се поздрави с успеха, като след този мач тимът има 39 точки и излезе на 7-ото място в таблицата. Кьолн пък се намира на 11-ото място с 34 точки.