Отборът на РБ Лайпциг съумя да избегне загубата при домакинството си срещу Хофенхайм в последния мач от 23-ия кръг на Бундеслигата. „Биковете” губеха с 0:1 до 89-ата минута на срещата, когато капитанът Вили Орбан се притече на помощ за нападателите, за да подсигури точката.

Хофенхайм реално откри резултата с единствената с истински опасна атака през първата част, а тя дойде в 22-ата минута, когато Диего Деме загуби топката в собствената си половина под напора на Жоелинтон и Ишак Белфодил. Последният напредна с топката изведе бразилския си съиграч отдясно в наказателното поле. Жоелинтон стреля по диагонала, стражът Петер Гулачи изби с една ръка, а Ибрахима Конате покри засадата, за да може Андрей Крамарич да направи успешна добавка – 0:1.

Лайпциг имаше доста трудности да стигне до чиста голова възможност, като получи такава в самия край на полувремето. Конрад Лаймер се измъкна на скорост в пеналта и се озова очи в очи с вратаря Оливер Бауман, който ефектно отрази с крак.

След паузата натискът на домакините беше повече от красноречив. В 54-ата минута Вили Орбан нанесе опасен изстрел с глава, който изтръгна най-доброто от рефлексите на Бауман. Седем минути по-късно Матеус Куня имаше идеална възможност да реализира, ала шутът му прелетя встрани от целта.

В 78-ата минута Жан-Кевин Огюстен намери по перфектен начин Лукас Клостерман в пеналта, а бранителят демонстрира страхотна ориентация, за да отправи шут, който за негово съжаление не попадна в очертанията н авратата. Три минути по-късно Марсел Забицер отправи опасен изстрел, който в сетния миг беше блокиран от бранител в син екип.

Хофе можеше да отмъкне пълния комплект точки пет минути преди края на редовното време. Адам Салай беше изпуснат да стреля с глава и го стори повече от добре по посока на горния ляв ъгъл. Гулачи реагира със спираща дъха бързина, за да парира с една ръка.

Крайният резултат беше фиксиран в 89-ата минута. Марсер Халстенберг получи кълбото отляво и имаше достатъчно място, за да напредне и центрира по тревата. Орбан изненада бранителите с включването си от втора позиция, като засече с шпагат към долния ляв ъгъл – 1:1.

Във временното класиране РБ Лайпциг остава четвърти с 42 точки, на една зат третия Борусия Мьонхенгладбах. Хофенхайм е 8-и с 34, като на този етап 3 точки го делят от 6-ия Айнтрахт Франкфурт.