Борусия Дортмунд надви Херта с 2:1 у дома в прощалния мач на нападателя на „жълто-черните“ Ерлинг Халанд. Норвежкият национал се сбогува с отбора с попадение за 1:1, след като стана ясно, че поема в посока Манчестър Сити през лятото. Освен него, последно сбогом с клуба си казаха вратарят Роман Бюрки, защитникът Марсел Шмелцер и халфът Аксел Витсел.

Загубата на Херта обаче, подплатена с късния успех на Щутгарт над Кьолн с 2:1, доведе до влизането на столичани в баража за оцеляване в елита.

На „Сигнал Идуна Парк“ домакините, които вече не играеха за нищо, осигурили си място в Шампионска лига през следващия сезон, изостанаха в резултата след точната дузпа на Ишак Белфодил. След почивката обаче първо Халанд изравни от бялата точка, а младият талант Юсуфа Мукоко вкара победния гол 60 секунди след влизането си от резервната скамейка. Така, Херта трябваше да се надява Щутгарт да не спечели домакинството си на Кьолн, за да избегне плейофа за оставане/влизане.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

Това обаче не се случи след попадението на Ватару Ендо във втората минута на добавеното време на втората част. Преди това Саша Калайджич даде аванс на домакините след точна добавка след пропуск от бялата точка, а Антони Модест възстанови равенството след около час игра. В самия край обаче Ендо хвърли в екстаз домакинските привърженици с точната си интервенция и прати Херта в баража заради по-лошата голова разлика на столичани в сравнение с Щутгарт.