Шампионът на Германия Байерн Мюнхен продължава категоричната си серия в Бундеслигата и надви с 4:2 в мач от 30-ия кръг Байер Леверкузен като гост. По този начин баварците събраха 70 точки в своя актив и са с девет точки преднина шест кръга преди края на шампионата.

Байер Леверкузен, от своя страна, остава пети с 56 пункта и все още има шансове да се пребори за класиране в Топ 4. Иначе, именно „аспирините” поведоха в резултата на „БайАрена”, след като в деветата минута Лукас Аларио откри. До края на първата част Байерн реализира три гола – чрез Кингсли Коман (27), Леон Горетцка (42) и Серж Гнабри (45+1). В 65-ата Роберт Левандовски вкара своя 44-и гол през сезона, а младата надежда на домакините Флориан Виртц вкара първия си гол за Байер, за да оформи крайното 2:4.

Неприятната новина за „аспирините” бе, че звездата на отбора Кай Хавертц пропусна мача заради мускулен проблем. Петер Бош заложи на Лукас Аларио на неговото място.

При Байерн пък нямаше никакви промени от последния мач.Тиаго Алкантара бе готов за игра, но остана резерва.

В осмата минута Кингсли Коман симулира след рейд към наказателното поле на домакините и на "бърза ръка" си изкара жълт картон. Минута по-късно се изпълни тъч и домакините с бързо разиграване изведоха Лукас Аларио зад гърба на отбраната. Той пое и с диагонален шут матира Мануел Нойер, а след намесата на ВАР се потвърди и попадението.

В 15-ата минута Леон Горецка стреля с глава след ъглов удар, но опитът му бе слаб и Храдецки уверено улови топката. Десетина по-късно Храдецки трябваше да прави спасяване, след като Мюлер центрира за Левандовски, а той стреля от сложна позиция, но стражът на "аспирините" спря пътя на топката към вратата му. В 27-ата минута гостите изравниха резултата. Диаби сбърка в половината на Байерн елементарно, а бърз пас от средата на терена отиде вляво към Коман. Отбраната на Байер не бе организирана и офанзивният футболист с финес парира Храдецки - 1:1.

Доброто темпо в Леверкузен продължи, а в 37-ата минута Диаби стреля от средна дистанция, но право в ръцете на Нойер. Байерн поведе в резултата след 42 минути игра, когато създадоха солидно нападение, което имаше от всички технически компоненти. Накрая Горетцка получи пред дъгата и със силен удар с левия крак затрудни максимално Храдецки, който докосна топката, но все пак тя мина под плонжа му - 2:1.

В последната минута на първата част Серж Гнабри излезе "очи в очи" с Храдецки, но не успя да го преодолеее, за да вкара трети гол за баварците за първите 45 минути. Все пак миг по-късно отбраната на Леверкузен рухна и Гнабри прехвърли Храдецки, за да направи 3:1.

Петер Бош направи тройна смяна на почивката в опита си да промени ситуацията на терена. Гнабри пропусна нова добра възможност, но в 65-ата минута Левандовски засече с глава центриране на Мюлер, с което направи резултата 1:4. Това бе 30-и гол за поляка в Бундеслигата и 20-а асистенция на германеца. От началото на сезон 2019/20 Левандовски вече има 44 гола за своя клуб, което е негов личен рекорд. 
 
Диаби напредна отляво в 78-ата минута и можеше да центрира, но прецени да стреля, а Нойер с една ръка прати топката в ъглов удар. В 81-ата минута младият Виртц затрудни Мануел Нойер, но опитният страж се намеси добре. В последната минута на редовното време Леверкузен вкара втори гол чрез Виртц. Младокът с красиво изпълнение матира Нойер и 17-годишният играч вкара първия си гол.

 Стартовите състави:

Байер Леверкузен: Храдецки, С. Бендер, Драгович, Тапсоба, Амири, Баумгартлингер, Диаби, Арангис, Белараби, Бейли, Аларио

Байерн Мюнхен: Нойер, Павар, Боатенг, Алаба, Дейвис, Кимих, Горетцка, Коман, Мюлер, Гнабри, Левандовски