Отборът на Борусия Мьонхенгладбах без никаква милост прекъсна позитивната серия на Волфсбург от три поредни мача без загуба в Бундеслигата. В 31-ия кръг командата на Дитер Хекинг разби „вълците” с 3:0 и ги остави опасни близо до дъното в класирането.

Мачът на практика беше решен още до почивката, когато паянтовата защита на гостите беше наказана за всяка грандиозна неточност, която допусна. В същото време „жребчетата” съхраниха някакви надежди, че биха могли да се преборят за местата, даващи право на участие в Лига Европа (5-ата и 6-ата позиции).

У дома на „Борусия Парк” домакините не можеха да се надяват на по-добро начало. В 8-ата минута халфовете и защитата на Волфсбург допуснаха комична колективна грешка, като серия от рикошети помежду им отклони топката към намиращия се в наказателното поле Ларс Щиндл. Капитанът на Борусия загърби с лекота Роберт Кнохе и с фамозен шут изпрати топката в близкия горен ъгъл. Изпълнението му беше дотолкова прецизно, че кълбото първо се удари в страничния стълб – 1:0 за Мьонхенгладбах с 6-ия гол на Щиндл от началото на сезона.

В 29-ата минута гостите трябваше да правят принудителна смяна, като централният бранител Джон Антъни Брукс отстъпи мястото си на Марсел Тисеранд. С тази промяна липсата на сихрон стана още по-видна.

Така в 35-ата един дълъг пас на датчанина Яник Вестергор матира целия отбранителен вал на Волфсбург. Йонас Хофман овладя технично около точката на дузпата и моментално шутира, за нещастие право във вратаря Кун Кастеелс. Опитният Рафаел обаче бързо дотича и с премерен изстрел от 13-ина метра матира съперника  - 2:0.

В 44-ата минута Мьонхенгладбах увеличи аванса си заради бързата мисъл на Кристоф Крамер. Домакините получиха право на пряк свободен удар в близост до наказателното поле, а тъй като съдията Тобиас Щилер не бе показал изрично, че прекият свободен удар трябва да се изпълни след сигнал, Крамер грабна своя шанс. Той шутира, докато Кастеелс още редеше стената си и порази целта – 3:0. Естествено, попадението беше придружено от протести на футболистите в зелено-бели екипи, ала Щилер го призна.

След почивката Борусия нямаше никакви трудности да направлява спокойно темпото и динамиката. Домакините дори бяха на косъм да вкарат четвърти гол. В 67-ата минута Йонас Хофман направи знаменит рейд от десния фланг към вратата, като развинти последователно четирима съперникови играчи. Озовал се очи в очи с вратаря Кастеелс той шутира към долния десен ъгъл, а белгийският страж закачи леко кълбото и то се отби в страничната греда.

Във временното класиране Мьонхенгладбах заема 8-о място с 43 точки, като изостава с 3 от 6-ия Хофенхайм и 7-ия Айнтрахт Франкфурт, които са с по 46. Петият РБ Лайпциг има 47.

Волфсбург пък е 14-и с 30 точки, колкото има и 16-ият Фрайбург. Както е известно, финиширалият на 16-а позиция в Бундеслигата играе плейоф за оставане в елита.