Отборът на Борусия Дортмунд отвърна на предизвикателството на Байерн Мюнхен и спечели своя мач от 18-ия кръг на Бундеслигата. При подновяването на екшъна в германското първенство „жълто-черните” стигнаха до изстрадана победа с 1:0 над тежък противник като РБ Лайпциг.

Така авансът на Борусия пред втория Байерн остава 6 точки, докато Лайпциг ще трябва да пази със зъби и нокти четвъртото място във временното класиране. Люсиен Фавр и неговите момчета успяха да вземат максимума от мач, в който определено имаха равностоен противник срещу себе си, и то на неговия негостоприемен стадион.

Двубоят на „Ред Бул Арена” започна шокиращо за домакините, които инкасираха попадение след 19 минути. Лукаш Пишчек отклони центрирането от ъглов удар и така топката стигна вляво от вратата до Аксел Витсел. Белгиецът без много да се бави изпрати бомбен шут с десния крак, който разтресе напречната греда, преди да влети в мрежата – 1:0.

Това спомогна значително за изострянето на играта и положенията следваха едно след друго. В 34-ата минута беше истинско чудо, че Лайпциг не изравни. Конрад Лаймер нанесе много коварен изстрел с глава, който обаче прелетя малко над гредата. Секунди по-късно Тимо Вернер получи чудесно подаване и овладя при границата на наказателното поле, откъдето стреля много силно, като също не успя да улучи целта.

Дортмунд можеше да се възползва от пропуските, ала на свой ред в 41-ата изтърва златен шанс. Централният бранител Абду Диало се извиси при центриране от пряк свободен удар и стреля с глава. Вратарят Петер Гулачи нямаше как да се намеси, ако топката не бе прелетяла в аут покрай десния стълб.

След паузата домакините съвсем не се отказаха от идеята да изравнят. В 48-ата минута Марсел Забицер отправи страховит шут от вътрешността на наказателното поле, което доведе до зрелищно спасяване на Роман Бюрки.

Шест минути по-късно дойде отговорът на „жълто-черните”. Максимилиан Филип с чудесно първо докосване овладя топката в пеналта и шутира към левия ъгъл, като Гулачи беше на висота с намесата си.

Четвърт час преди края Забицер беше оставен непокрит и пак стреля доста прецизно. Бюрки беше още по-впечатляваща гледка с начина, по който предотврати опасността.

Тимо Вернер получи обещаващ шанс в 78-ата , но и неговият изстрел не успя да мине покрай „стената” Бюрки.

Драма имаше и в самия край, когато Борусия пропусна да подсигури победата. Пако Алкасер разтресе напречната греда с красив шут в последната от редовните 90 минути. В продължението талантът Матеус Куня можеше да ощастливи Лайпциг, ако изстрелът му с глава от 6-7 метра не бе прелетял на сантиметри в аут покрай лявата греда.