Лидерът в Бундеслигата Борусия Дортмунд най-после секна серията от три поредни равенства, заради която позволи на Байерн да се доближи агонизиращо близо до върха. Вестфалците взеха голямото дерби на кръга с Байер Леверкузен, надделявайки с 3:2. 

Дан-Аксел Загаду откри за домакините, но Кевин Фоланд изравни бързо след това, преди още в следващата атака Джейдън Санчо да върне аванса на тима си. Марио Гьотце направи 3:1 след почивката, преди Джонатан Та да върне интригата четвърт час преди края, но нямаше време за частичен обрат. 

Двата тима направиха интересно начало на битката помежду си, като си размениха множество интересни атаки, но в тях реална опасност за вратарите нямаше. Рафаел Герейро и Юлиан Вейгъл изпуснаха за домакините, докато Кай Хаверц и Свен Бендер не бяха точни за "аспирините". 

Така се стигна до 30-та минута, когато резултатът беше открит. Тогава Джейдън Санчо направи страхотен пробив, центрира успоредно за голлинията за Дан-Аксел Загаду, който нямаше затруднения да прониже мрежата за 1:0. 

Но сравнително бързо Леверкузен изравни. В 37-та минута гостите направиха бърза атака, при която си размениха няколко подавания с едно докосване, Кай Хаверц завърши с двойно с Кевин Фоланд и той с хубав завършващ удар направи 1:1. 

Но в ответната атака "жълто-черните" пак поведоха. Тогава Абду Диало напредна по левия фланг и центрира в наказателното поле, където топката попадна на волето на Джейдън Санчо и той с мощно фалцово изпълнение направи 2:1. При този резултат дойде и почивката. 

След подновяването на играта вестфалците тръгнаха напред и стигнаха до два гола аванс час след началото на мача. Тогава след лошо изчистиване на защитата на Байер топката стигна до Марио Гьотце на границата на наказателното поле и той с мощен шут преодоля вратаря за 3:1. 

Пет минути след това домакините стигнаха и до ново попадение, но то беше отменено след намесата на ВАР. А в следващата атака Леон Бейли можеше да намали за "аспирините", но ударът му с глава беше спасен от Роман Бюрки. 

Все пак Леверкузен намали четвърт час преди края, когато Юлиан Бранд центрира страхотно от пряк свободен удар и Джонатан Та се разписа за 2:3. До края нямаше повече положения за отбелязване и в крайна сметка Борусия се поздрави с трите точки. 

След тази развръзка домакините събраха 54 точки на върха на класирането, с три повече от преследвача Байерн. Байер Леверкузен остава на седмата позиция с 36 точки, на една от зона Лига Европа , където сега е Айнтрахт.