Отборите на Борусия Дортмунд и РБ Лайпциг не се успяха да се победят и завършиха при зрелищното 3:3 в дербито от 16-тия кръг на германската Бундеслига. Юлиан Вайгъл откри резултата в 23-ата минута. Юлиан Брандт удвои преднината на домакините в 34-ата минута. Тимо Вернер върна едно попадение в 47-ата, а отново той отбеляза в 52-ата минута, за да изравни резултата. В 56-ата минута Джейдън Санчо отново даде преднина на домакините, а резервата Патрик Шик сложи край на головата фиеста в 77-ата минута.

Двата тима изиграха може би един от най-качествените двубои до този момент в Бундеслигата и показаха защо са считани за едни от претендентите за спечелването на титлата в Германия. Първото полувреме изобщо не предвещаваше такова зрелище, след като на терена имаше само един тим - този на Борусия, който водеше с 2:0 и изглеждаше, че държи срещата под свой контрол. Футболистите на Юлиан Нагелсман обаче излязоха мотивирани през втората част и успяха да стигнат на два пъти до изравняването, но не и без помощта на домакините, които направиха непростими греши в защитата си и при трите гола. 

С това равенство "жълто-черните" събират актив от 30 точки и са на третата позиция, докато Лайпциг остават лидери с 34. В следващия кръг възпитаниците на Люсиен Фавър гостуват на Хофенхайм, а "биковете" приемат Аугсбург.

Наставникът на домакините не можеше да разчита на Аксел Вицел, Марсел Шмелцер и Томас Дилейни. Юлиан Нагелсман пък беше без капитана си Вили Орбан, Ибрахима Конате и Кевин Кампъл.   


БОРУСИЯ ДОРТМУНД – РБ ЛАЙПЦИГ 3:3

1:0 Юлиан Вайгъл 23'

2:0 Юлиан Брандт 34'

2:1 Тимо Вернер 47'

2:2 Тимо Вернер 53'

3:2 Джейдън Санчо 55'

3:3 Патрик Шик 77'

Първата ситуация дойде 180 секунди след началото на срещата. Матс Хумелс успя да засече с глава топката след изпълнение на ъглов удар, но високо над гредата.

В 15-ата минута отново Хумелс получи шанс за удар с глава, който беше насочен точно под гредата, но стражът на гостите Петер Гулаши успя да избие с една ръка в ъглов удар. След неговото изпълнение за трети път в този двубой централният бранител на „жълто-черните“ опита удар с глава, но в аут.

В 21-ата минута Ашраф Хакими отправи силен изстрел в близкия ъгъл на Гулаши, който бе изненадан, но успя да избие в последния момент.

Две минути по-късно обаче „вестфалци“ откриха резултата. Джейдън Санчо стреля, Гулаши изби, но последва далечен шут на Юлиан Вайгъл, който премина през ръцете на унгарецът и се спря в мрежата му за 1:0.

Юлиан Вайгъл

източник: GettyImages/Gulliver

Юсуф Поулсен отправи първия удар за отбора на Лайпциг в 31-ата минута, но над вратата, след като напредна добре през центъра.

В 34-ата минута „жълто-черните“ стигнаха до ново попадение. Джейдън Санчо получи топката по левия фланг на атаката и навлезе в наказателното поле, след което намери Юлиан Брандт, който се обърна елегантно и с един финт елиминира Дайо Упамекано и разстреля Гулаши – 2:0.

В добавеното време на първата част играчите на Лайпциг имаха две добри положения за попадение. Първо, Поулсен стреля с глава, но Роман Бюрки изби в ъглов удар. След неговото изпълнение и Тимо Вернер засече опасно топката с глава, но отново Бюрки успя да се намеси.

На почивката Юлиан Нагелсман извърши промяна, като пусна в игра Кристофър Нкунку на мястото на Емил Форсберг.

Две минути след началото на второто полувреме гостите успяха да намалят резултата след фрапантна грешка на Роман Бюрки. Швейцарският страж излезе извън наказателното си поле, за да изчисти топката с глава, но не успя да удари добре кълбото с глава и буквално подаде на Тимо Вернер, който веднага я прати в мрежата му – 1:2.

Тимо Вернер

източник: GettyImages/Gulliver

Три минути след това Марсел Халстенберг вкара топката във вратата на Бюрки, но попадеинето не беше зачетен заради засада

В 52-ата минута опасен удар на Лукас Клостерман бе спасен от Бюрки.

Минута по-късно обаче Лайпциг успя да стигне до изравняването. Авторът на второто попадение за Борусия Юлиан Брандт се опита да върне топката към своя вратаря, но не видя, че Вернер у готов да пресече подаването му и открадна топката, премина покрай Бюрки и отбеляза – 2:2.

Тимо Вернер

източник: GettyImages/Gulliver

Само две минути по-късно „жълто-черните“ отвърнаха на удара и отново поведоха. Марко Ройс бе изведен добре отдясно в наказателното поле,  стигна почти до аутлинията и върна топката за непокрития Джейдън Санчо, който имаше време да овладее подаването и стреля силно за 3:2.

Джейдън Санчо

източник: GettyImages/Gulliver

В 62-ата минута Патрик Шик също се появи на терена и замени Юсуф Поулсен.

Две минути след това Ашраф Хакими се забави и бе блокиран.

В 68-ата минута Ройс проби добре и стреля, но встрани от целта.

120 секунди след това и Матеус Куня се появи в игра заменяйки Марсел Сабицер. Секунди след това Санчо се контузи и напусна, като на негово място с появи Лукаш Пишчек.

Футболистите на Лайпциг не се отказаха и успяха да изравнят отново в 77-ата минута. Норди Мукиеле беше намерен с дълъг пас в наказателното поле и се озова сам срещу Бюрки, като опита да го преодолее, но швейцарецът блокира удара. Топката обаче попадна в резервата Патрик Шик, който наказа „жълто-черните“ за трети път в тази среща – 3:3.

Патрик Шик

източник: GettyImages/Gulliver

Стартови състави на двата отбора:

БОРУСИЯ ДОРТМУНД (3-4-3): 1. Роман Бюрки – 16. Мануел Аканджи, 15. Матс Хумелс, 2. Дан-Аксел Загаду – 5. Ашраф Хакими, 33. Юлиан Вайгъл, 19. Юлиан Брандт, 13. Рафаел Герейро – 23. Торган Азар, 11. Марко Ройс (к), 7. Джейдън Санчо

Старши треньор: Люсиен Фавър

РБ ЛАЙПЦИГ (4-4-2): 1. Петер Гулаши – 23. Марсел Халстенберг, 5. Дайо Упамекано, 22. Норди Мукиеле, 16. Лукас Клостерман – 31. Диего Деме (к), 27. Конрад Лаймер, 10. Емил Форсберг, 7. Марсел Сабицер – 11. Тимо Вернер, 9. Юсуф Поулсен

Старши треньор: Юлиан Нагелсман

Главен съдия: Тобиас Штилер

Стадион: „Сигнал Идуна Парк“, Дортмунд, Германия