На днешния ден, 11 юли, са се играли два световни финала в историята на футбола. Първият е преди 35 г. - през 1982-ра, когато Италия печели в Мадрид срещу ФРГ с 3:1 и грабва титлата за трети път.

Вторият игран финал на тази дата е доста по-близко във времето – през 2010 г. Испания надвива Холандия с 1:0 след продължения за своята първа световна титла.

Но ние ще се върнем по-назад, не само заради дистанцията във времето, която заличава спомените, а и защото през 1982 година по терените на Испания играе един от най-симпатичните отбори на Италия.

„Скуадра адзура“ по традиция е тим, който играе спекулативен футбол. Дефанзивен, пресметлив, прагматичен и въпреки това успешен.

И точно по този начин започва шампионата. Класира се напред типично по италиански, с три хикса в групата – срещу Полша /0:0/, Перу /1:1/ и Камерун /1:1/. „Адзурите“ заемат второто място и по тогавашната система на Мондиала попадат в желязната компания на Бразилия и Аржентина в група от три отбора. Италианците са аутсайдери, но изненадващо бият и аржентинците с 2:1, и бразилците с 3:2. Именно тогава италианците набират симпатиите на неутралните привърженици на футбола с играта си.

На полуфинала надвиват рутинно Полша и чакат ФРГ на финала. Германците също стигат не без проблеми до тази решителна фаза. В предварителната група винаги ще се помни сензационната им загуба с 1:2 от Алжир и после уреденият мач срещу Австрия /1:0/, който класира напред и двата отбора.

После обаче германците излизат от група с домакина Испания, победен с 2:1, и Англия /0:0/, за да срещнат Франция в незабравим полуфинал, завършил 3:3 след продължения, а след дузпи – в полза на Бундестима.

На финала на „Бернабеу“ се изправят Италия и Германия, а „адзурите“ вече са спечелили симпатиите на своя страна. Първото полувреме завършва без голове, а в него Антонио Кабрини профуква дузпа за тима от Ботуша.

През второто обаче Италия категорично налага волята си и печели с 3:1. Паоло Роси в 57-ата, Марко Тардели в 69-ата и Алесандро Алтобели в 81-ата бележат за „адзурите“, а Брайтнер в 83-ата вкарва само почетно, за да оформи крайния резултат.

А феновете по света приветстват голямата „Скуадра адзура“ с третата световна титла. Ето кои я печелят във финалния мач, някои от тях са легендарни имена: Дино Дзоф, Гаетано Ширеа, Клаудио Джентиле, Фулвио Коловати, Джузепе Бергоми, Антонио Кабрини, Габриеле Ориали, Бруно Конти, Марко Тардели, Франческо Грациани и Паоло Роси. Влизат още Алесандро Алтобели и Франко Каузио. А треньор е Енцо Беардзот.