Четири гола за 17 минути. Толкова отбелязва Мартин Петров преди 13 години в мача от 11-ия кръг на Бундеслигата между Волфсбург и Майнц (4:3). С това си постижение роденият във Враца нападател поставя и рекорд за онова време в немския майсторски ешелон – за най-бързите 4 гола, реализирани в един двубой от един футболист.

11 години след онзи мач на 30 октомври 2004 година, първенството вече държи Роберт Левандовски. Полякът вкарва пет гола в рамките на 9 минути при шампионатната победа с 5:1 на Байерн над Волфсбург, като първите 4 бележи само за шест минути.

Независимо от това, стореното от бившия български национал през онези 25 000 фенове на „Фолксваген арена“ продължава да буди възхищение и до днес. След като Майнц повежда с 2:0 до 18-ата минута след голове на Матиас Абел и Конър Кейси, българинът поставя начало на наказателната си акция в края на първата част. В първата минута на добавеното време бележи от бялата точка за 1:2, а в третата прави 2:2. През вторите 45 минути Мартин Петров се разписва още два пъти, първо в 57-ата минута – отново от дузпа, и след това в 62-ата. Крайния резултат оформя Кристоф Бабац.

До края на сезона Петров проявява головия си нюх неведнъж, а в края на кампанията финишира с 12 попадения. Избран е за футболист номер 1 на Волфсбург за сезон 2004/05. През лятото на 2005-а е трансфериран в Атлетико Мадрид, а след това преминава през Манчестър Сити, Болтън и Еспаньол. Завършва кариерата си в ЦСКА.