Двама от младите български спортни таланти Александър Донски и Владимир Николов защитават цветовете на немския Вюрцбург. Алекс е първа ракета на едноименния отбор по тенис, а Влади играе в местния тим от трета Бундеслига. Вюрцбург е град в Централна Германия, център на регион Долна Франкония в провинция Бавария. 

Преди няколко дни капитанът на младежкия национален отбор Влади Николов се контузи на тренировка и използва принудителната почивка, за да дебютира като зрител на мач на Алекс Донски. На другия ден двамата младежи решиха да посетят музея на световния автомобилен гигант "Мерцедес" в Щутгарт.

Двамата дадоха интервю пред Блиц, в което споделиха за своите амбиции и цели.


- Алекс, какви са впечатленията ти от Вюрцбург?

- За първи път съм в този немски град. Вюрцбург е с малка територия, но е много красив.

- Ти си първа ракета на клуба, който се състезава във втора Бундеслига. От какви играчи се състои отбора?

- Моят отбор е съставен предимно от испанци, те са цели трима. Имаме французин - Ронан, който показва добри резултати в международни турнири, както и аржентинец.

Влади Николов и Александър Донски

източник: Снимки: Блиц / blitz.bg

- Какво е нивото на втора Бундеслига?

- Играем срещу много силни отбори. Състезаваме се с тенисисти, които са на ниво 200-300 ATP и се получават много сериозни мачове.

- Влади Николов дойде да те подкрепи в мачовете ти. Как се запознахте?

- Запознахме се преди няколко дни. Излязохме на вечеря с Влади и неговото прекрасно семейство. Поговорихме си за нашите тренировки и как се подготвяме упорито и целенасочено. Влади е състезател на много високо ниво. Благодаря на Влади, че дойде на моите мачове да ме подкрепи. Аз ще му върна жеста и ще отида на негов мач. За съжаление загубих мача си на сингъл, но спечелих на двойки. Следващият път ще гледам да бия.

- Влади, гледал ли си преди това мач по тенис на живо?

- Мачът на Алекс беше моя дебют на тенис. Преди това бях изгледал много тенис срещи на живо, но неговия ми беше първия на живо. Когато гледаш българин на терена и знаеш какво е да представяш България в чужбина, знаеш каква отговорност е. Почувствах се горд от играта на Алекс Донски. Застанах на 100% на негова страна. Той беше по-добрия от своя съперник, независимо че не го победи.

Влади Николов и Александър Донски

източник: Снимки: Блиц / blitz.bg

- Влади, какво е общото между футбола и тениса, като знаем че звезди от ранга на Любослав Пенев и Георги Миланов са запалени почитатели на този спорт?- Аз също имам много приятели футболисти, които в свободното си време играят тенис.

 - Общото между двата спорта е хъсът, който се проявява в тях.

- Влади, какви са целите на твоя отбор през тази година?

- За жалост през миналата година не се представихме на необходимото ниво и изпаднахме в трета Бундеслига. Нивото в трета лига е също изключително високо. Тази година ще бъде доста интересна. Отборът се промени много през последните месеци, от него си тръгнаха повече от половината чужденци. Сега само аз и още две момчета не сме от Германия.

- Влади, как гледат немските отбори на българските футболисти?

- Доста интересен въпрос. Не мисля, че аз съм човекът, който може да даде мнение, но засега отношението към мен е повече от добро. Доволен съм и от всичко, което съм получил тук като подготовка. Със сигурност това е крачка напред за мен, въпросът е сега да направя следващата, която също да е в правилна посока и нагоре.

- Алекс, как се отнасят немските шефове на отбора ти към теб и какво знаят за България?

- Отношението им към мен е много добро. Приеха ме отлично, настаниха ме в хубав хотел и ми създават всички условия за качествени тренировки. Германците много сериозно гонят победите и затова ми предоставят всичко, за да се представям на най-високо ниво. В Германия знаят, че България е малка, но сплотена държава, в която има много талантливи спортисти. Немските шефове на клуба доста често ми говорят за Григор Димитров и ме сравняват с него. Опитвам се да се представям България по най-добрия начин, защото съм горд, че съм българин.

Влади Николов и Александър Донски

източник: Снимки: Блиц / blitz.bg

- Влади, какво знаят в твоя тим за България, освен че сме имали футболисти като Стоичков и Бербатов?

- В интерес на истината ми става приятно, защото немците се интересуват за България и знаят всичко за ЦСКА и Лудогорец. Питат ме за нивото на първенството и футбола ни. Освен това ми задават въпроси за природата и затова кой е най-хубавият град за живеене в нашата страна. Хубаво ми е, когато виждам как една чужда нация се интересува за моята родина, дори и за храната в нея.

- Влади, как се отразява високото ниво на Ковид пандемията в Германия върху тренировъчния процес?

- На всички ни е пределно ясно, че не е приятно да тренираш и играеш мачове в условията на Ковид-19. Дълго време по стадионите нямаше фенове, а без тях не е същото. Съвсем друга е нагласата ти и амбицията за мач, когато знаеш, че на стадиона те чакат между 20 000-30 000 и 40 000 фенове, които те подкрепят с пълен глас, пеят песни и скандират твоето име. Надявам се тази година ковид пандемията да отмине и да се върнем към нормалния начин на живот.

Алекс Донски: Същата е ситуацията и в тениса. Тенисистите постоянно сме подложени на PCR тестове, а зрителите трябва да се чекират с QR кодове, за да могат да ни гледат. След процеса на ваксинация, феновете се завръщат по кортовете, с което идва и приятното чувство да играеш пред публика. Това ме мотивира да побеждавам!

Влади Николов и Александър Донски

източник: Снимки: Блиц / blitz.bg

- Влади, ти си капитан на младежкия национален отбор по футбол. Очакваш ли да счупим 30-годишната негативна традиция да не се класираме на европейски и световни финали?

- Това е доста неприятна тенденция, но аз на първо място мога да отговоря за себе си и след това за отбора. Ще дам повече от 100% от себе си, за да може България да е на мястото, което заслужава! В страната ни има много таланти, които лека полека започват да излизат в чужбина. Българският футбол има светло бъдеще!

- Влади, ти си приятел със сина на Краси Балъков, който носи неговото име и живее в Щутгарт. Защо с Алекс решихте да посетите музея на Мерцедес в този град?

- Двамата с Алекс Донски сме фенове на "Мерцедес". Затова решихме да отидем до Щутгарт, да разгледаме музея и да прекараме един прекрасен ден заедно. Обичам да излизам с приятели, когато не съм на тренировка. Заради ковид пандемията това ми се случваше доста рядко през миналата година, защото в Германия абсолютно всичко беше затворено. Ресторантите и останалите заведения отговориха едва преди няколко месеца. В момента уча немски, който е изключително труден език. Вечерта с приятели играем видео игри или гледаме мачове.

Алекс Донски: Радвам се много, че с Влади ще отидем до музея на "Мерцедес", който е световна забележителност. Фен съм на тази марка и за мен тя е най-добрата в света.

Влади Николов и Александър Донски

източник: Снимки: Блиц / blitz.bg

- Кой ви е любимият модел на "Мерцедес"?

Влади Николов: Моят любим модел е GT купе, по възможност най-бързия двигател.

Алекс Донски: Любимият ми модел е S класа купе с двигател 63.

- Разбрах каква е автомобилната ви мечта, но коя е мечтата на живота ви?

Алекс Донски: Да съм свободен, независим и да мога да пътувам навсякъде. Мечтая да осигуря на семейството си свободен и сигурен живот!

Влади Николов: Мечтая на първо място заедно с моето семейство и близки да сме живи и здрави и да нямаме никакви проблеми. Поставил съм си за цел един ден да играя в "Реал Мадрид", но дори и да не постигна тази мечта, се надявам да играя футбол на много високо ниво в Европа.