Айнтрахт Франкфурт поднесе голямата изненада, като триумфира с Купата на Германия. Във финала глава преклони не кой да е, а местният хегемон Байерн Мюнхен, който отстъпи с 1:3 на Олимпийския стадион в Берлин. Така Нико Ковач, който от следващия сезон поема кормилото при баварците, погоди неприятен номер на бъдещите си работодатели.

Изключително силен мач за "орлите" изигра хърватският таран Анте Ребич, който се отчете с два гола. Роберт Левандовски бе човекът, който върна надеждите за шампиона на Германия, преди Мият Гачинович да реши всичко дълбоко в добавеното време.

Непосредствео преди гола на Гачинович дойде и големият спорен миг в мача. Изигралият иначе много силен двубой Кевин-Принс Боатенг фаулира Левандовски в наказателното поле, когато при опит да изчисти топката изрита тарана в крака. Съдиите оставиха играта да продължи и впоследствие използваха системата за видеорбитраж (ВАР), но не промениха решението си.

В немската столица очаквано Байерн започна по-силно срещата и още в 9-ата минута Левандовски улучи рамката на вратата. Полякът изпълни по чудесен начин пряк свободен удар и вратарят Лукаш Храдецки изглеждаше като обречен, докато кълбото не срещна напречната греда.

Сериозно подценяване на ситуацията от страна на Хамес Родригес при изнасянето на топката коства първия гол във вратата на мюнхенци. Колумбиецът получи от Никлас Зюле в собствената си половина, но се забави прекалено много с продължаването на разиграването. Ребич притича, отне му  и направи двойно подаване с Кевин-Принс Боатенг, който го изведе съвсем сам срещу Свен Улрайх. 24-годишният нападател не трепна и хладнокръвно завърши пред погледите на отчаяно преследващите го бранители – 0:1.

Байерн тръгна да преследва изравняването и в 17-ата като по чудо се разминаха с него. Хамес даде перфектно подаване към Томас Мюлер, който от чиста позиция не улучи вратата. Седем по-късно Йосуа Кимих не успя да се възползва от зле преценено излизане на вратаря  Храдецки извън наказателното поле. Секунди след него при контраатака за баварците Левандовски излезе сам срещу стража, прехвърли го, ала топката отново не попадна в целта.

В началото на второто полувреме Байерн стигна до изравняването. В 53-ата минута Кимих беше изведен по перфектен начин отдясно в наказателното поле и сви топката към точката на дузпата. Левандовски изскочи тъкмо навреме и с шут в долния ляв ъгъл вкара за 1:1.

Имаше миг на напрежение в 64-ата минута, когато Юп Хайнкес нареди смяната на Алкантара, който секунди по-рано бе получил силен удар в левия крак. Треньорът на Байерн не се отказа от вкарването на Толисо в игра, а Тиаго напусна игра видимо недоволен.

В 78-ата минута Байерн за втори път разтресе гредата. Матс Хумелс бе човекът, който се извиси и стреля с глава, а изстрелът му отскочи от напречната греда.

Айнтрахт по никакъв начин те отстъпваше на своя противник и грабна своя шанс в 82-ата минута. Тогава Дани да Коста на пръв поглед безцелно изчисти топката в предни позиции, а изявата му неочаквано се превърна в асистенция за Ребич. Хърватинът сякаш бе забравен от централните защитници и съумя да завърши с шут покрай излезлия да го пресрещне Улрайх – 1:2. И този гол бе разглеждан чрез ВАР, защото останаха съмнения за игра с ръка на Боатенг преди асистенцията на Да Коса

Оттук нататък Байерн натисна много явно. Така се стигна до положението в продължението, пи което Боатенг откровено изрита Левандовски в прасеца. Реферите детайлно разгледаха положението и шокираха с решението да не отсъдят нищо.

Това позволи в 6-ата минута от добавеното време Гачинович да вкара интересен гол. Вратарят Улрайх се бе включил напред за финалния корнер за Байерн, който не бе изпълнен добре и свежият Гачинович, появил се на смяна, открадна топката. Последва мощен спринт през цялото игрище и завършек на празна врата – 3:1.

Купата е пета в историята на Айнтрахт, който игра финал и през миналия сезон. Тогава обаче загуби срещу Борусия Дортмунд.