Надбягването в Бундеслигата все още не може да бъде определено като такова само между два коня. Към Борусия Дортмунд и Байерн все още може да се прикрепи и Борусия Мьонхенгладбах, който взе важна победа в гостуването на Байер Леверкузен. 

"Жребчетата" взеха завързаната битка с 1:0 на "БайАрена" и все още притискат лидерите, колкото и условно да е това. Големият герой беше Аласан Плеа, който реализира единственото попадение, но и вратарят Ян Зомер направи поредния си страхотен мач, защото отрази всичко към вратата си. 

Въпреки че имаше само един гол, мачът предложи множество интересни моменти и положения пред двете врати. Още в 9-та минута Карим Белараби беше близо до попадението за "аспирините", но с малко не можа да намери целта. 

Двайсет минути по-късно и Кай Хаверц, който огорчи Лудогорец в Лига Европа, беше близо до попадението, но ударът му от границата на наказателното поле беше отразен по великолепен начин от Ян Зомер. И статуквото се запази. 

Гостите дебнеха своя момент и стигнаха до него в 37-та минута. Тогава Йонас Хофман намери с великолепен пас отдясно в наказателното поле Аласан Плеа и бившият играч на Ница шмугна топката покрай вратаря в далечния му ъгъл за 1:0. 

Точно преди почивката пък Нико Елведи с глава можеше да удвои преднината на Гладбах след центриране от корнер, но изпълнението му беше отразено с вещина от вратаря на домакините. Така почивката дойде при гол аванс за гостите. 

След почивката домакините се хвърлиха напред в търсене поне на изравняването. Но бяха отчаяни от Ян Зомер между 63-та и 68-та минути. Тогава той изби по невероятен начин три чисти голови удара към вратата си, отправени в 63-та минута от Кай Хаверц, в 67-та от Карим Белараби и в 68-та от Кевин Фоланд. 

В тези минути "аспирините" налитаха като оси и бяха близо до попадението отново в 72-та минута, но ударът на Фоланд от изгодна позиция за кой ли път беше отразен от Зомер. Както и две минути след това, когато Кай Хаверц с глава можеше да се разпише, но вратарят закова топката пред голлинията. 

В 79-та минута отново Зомер отчая Карим Белараби и предотврати за кой ли път гола в мрежата си. При една от редките си контри гостите можеха да удвоят в 81-та минута, но Йонас Хофман пропиля шанса и в крайна сметка повече голвое в този мач не паднаха. 

След тази развръзка Борусия Мьонхенгладбах се закова на третата позиция с 36 точки и е само на три зад втория Байерн и на шест зад лидера Борусия Дортмунд, който обаче тепърва трябва да играе мача си от кръга с РБ Лайпциг. Леверкузен остава 10-и с 24 точки. 

Резултати от ранните съботни мачове в Бундеслигата: 

Байер Леверкузен - Борусия Мьонхенгладбах 0:1

Аугсбург - Фортуна Дюселдорф 1:2

Айнтрахт - Фрайбург 3:1

Хановер - Вердер 0:1

Щутгарт - Майнц 2:3