Неочакваното голямо дерби на полусезона в Бундеслигата между Байерн и РБ Лайпциг завърши с отлична победа с 3:0 за баварците.

Преди началото на сезона най-вероятно нито един фен на футбола не си бе представял, че преди последния мач за есенния полусезон Байерн и Лайпциг ще бъдат заедно начело на класирането с равен брой точки. Именно такива бяха изходните позиции на двата тима преди двубоя в Мюнхен.

На "Алианц Арена" обаче Байерн преподаде истински футболен урок на младия си съперник и му показа, че поне в момента тимът от Лайпциг не може да се противопостави на хегемона.

Перфектен футбол през първото полувреме донесе три гола на Тиаго Алкантара, Чаби Алонсо и Роберт Левандоски, които осигуриха трите точки и зимуването на Байерн като първенец в Бундеслигата.

Мачът започна с открит футбол и интересни атаки и към двете врати. Първата опасност бе за РБ в 4-ата минута, когато Тимо Вернер пусна остър пас в наказателното поле, но Юсуф Поулсен не успя да засече.

Чудесен пробив на Дъглас Коста пък завърши с блокиран пас.

Байерн поведе с 1:0 след гол в 17-ата минута! Ариен Робен комбинира отдясно с Филип Лам, който пусна пас по земята към Роберт Левандовски. Полякът засече топката и я изпрати в гредата. топката обаче се върна към Тиаго Алкантара, който бе съобразителен и с коляно довкара топката за 1:0. Домакините можеха да удвоят преднината си още в следващата си атака, в която Дъглас Коста стреля силно в гредата.

Това обаче се случи в 25-ата минута. Наби Кейта действа неумело в центъра на терена и Артуро Видал успя да му открадне топката. Тя стигна до Левандовски, който я подаде към Тиаго, който от своя страна продължи за Чаби Алонсо. Испанецът хладнокръвно вкара с удар по земята покрай Гулаши.

Малко след това Лайпциг имаше шанс за връщане на един от головете след чудесен удар с глава на Вили Орбан. Нойер обаче показа класата си и спаси.

В 30-ата минута пък гостите получиха нов тежък удар, след като останаха с човек по-малко. Бърза контра на Байерн бе спряна с грубо влизане на Емил Форсберг в краката на Филип Лам, заради което шведът заслужено получи директен червен картон.

В края на полувремето пък баварският колос окончателно сложи край на интригата. Прехвърлящ пас намери Дъглас Коста, който се озова сам срещу Гулаши и опита технично да го преодолее. Унгарецът обаче го фаулира, което доведе до дузпа. Зад топката застана Левандовски, който не сбърка и реализира за 3:0.

През второто полувреме Байерн логично намали темпото, но все пак нямаше проблеми да контролира случващото се на терена. В края на мача влезлият като резерва Франк Рибери бе близо до гола, след като негов силен шут удари напречната греда, след което топката тупна пред вратата.

Все пак крайният резултат остана 3:0 и така Байерн вече има 39 точки, на 3 пред Лайпциг.

Третият Херта Берлин победи Дармщад с 3:0 и има актив от 30 точки. Хофенхайм остана единственият отбор без загуба от началото на сезона, но равенството 1:1 с Вердер Бремен смъкна тима на пето място.

В другите мачове Кьолн и Байер Леверкузен завършиха 1:1, а Инголщад загуби с 1:2 от Фрайбург.