Байерн дълго се мъчи, но взе важната победа по пътя си към осмата поредна титла. Баварците бяха близо до издънката в домакинството на Вердер, но в крайна сметка успяха да измъкнат трите точки за минималния успех с 1:0. 

Неочакваният герой за хегемона в Бундеслигата беше защитникът Никлас Зюле, който отбеляза жизненоважното попадение, но не и без помощта на играча на "бременските музиканти" Дейви Клаасен, в чието тяло се отклони топката, за да се оплете в мрежата на Иржи Павленка. 

Така тимът на Нико Ковач записа 22-а победа в 30 мача от началото на сезона и продължава да поддържа аванс пред единствения преследвач Борусия Дортмунд. Ако спечелят всичко до края на сезона, баварците отново ще са шампиони, каквато е и целта им.

А пък "бременските музиканти" прекъснаха страхотната си серия от 30 поредни мача с отбелязан гол, като до днес те бяха и единственият отбор този сезон, който беше вкарвал във всеки мач. За тях остава битката за Европа, в която все още не са изгубили всички шансове. 

Мачът се проведе на практика на една врата. Домакините започнаха да налитат към съперниковата врата от самото начало, като Дейвид Алаба и Хави Мартинес не успяха да оползотворят хубави атаки на съотборниците си, а Максимилиан Егщайн и Нури Шахин имаха шансове да се разпишат за гостите, но и те не бяха точни. 

Постепенно натискът на баварците ставаше масиран, а Томас Мюлер, Кингсли Коман и Тиаго Алкантара пропиляха поредните шансове за тях. Най-чистата възможност се откри пред Серж Гнабри в 26-та минута, когато стреля от близка дистанция, но вратарят на съперника отрази по невероятен начин. 

До почивката Байерн продължи да е много по-активен и да налита опасно към вратата на гостите. Но стражът Иржи Павленка направи страхотен мач и спря всички изстрели към вратата си. А Дейвид Алаба, Роберт Левандовски и Серж Гнабри не успяха да го преодолеят. 

Така почивката дойде при нулево равенство, а след нея натискът на домакините стана огромен. Още в 49-та минута Левандовски беше близо до гола, но по невероятен начин Павленка отрази и опази все още мрежата си суха. 

Отново полякът излезе на чиста позиция пред чешкия страж в 57-та минута, но пак не успя да го преодолее и в крайна сметка статуквото се запази. И малко след тази ситуация дойде и решителният момент в мача. Още в 58-та минута "бременските музиканти" останаха с човек по-малко. 

Тогава единственият с жълт картон от техния състав до момента Милош Велкович направи поредния си груб фаул, за което получи съвсем заслужен втори жълт картон и това утежни максимално задачата на отбора му, който се прибра в глуха защита. 

И ситуациите пред Павленка се редуваха една след друга. Дейвид Алаба, Томас Мюлер, Роберт Левандовски се изредиха да пропускат от страхотни ситуации, а Павленка сякаш беше заключил вратата си. В 70-та минута Мюлер стреля с глава отблизо, но не намери целта. 

Но логичното просто нямаше как да не се случи при толкова масиран натиск. Четвърт час преди края топката стигна до Никлас Зюле на границата на наказателното поле, той отправи мощен шут, който рикошира в тялото на хвърлилия се в краката му Дейви Клаасен, топката излъга Павленка и най-накрая се оплете в мрежата му за 1:0. 

Само четири минути след това Левандовски можеше окончателно да сложи точка на спора, но ударът му срещна напречната греда и така авансът от само един гол на баварците се запази, което остави и някаква интрига за финала. 

Но пък до края Байерн продължи да налита и да търси втори гол, а Серж Гнабри и Роберт Левандовски направиха куп пропуски, като ударът на поляка в 85-та минута мина високо над вратата от много чиста позиция. В крайна сметка повече попадения нямаше и домакините се поздравиха с трите точки. 

С тази развръзка баварците останаха на върха със своите 70 точки, с четири повече от преследвача Борусия Дортмунд, чийто мач предстои в неделя. Вердер остава осми с 46 точки, на две зад шестия Байер Леверкузен и все още има шансове за Европа.