Отборът на Айнтрахт Франкфурт нанесе много тежък шамар на Байер Леверкузен в първия мач от 8-ия кръг на Бундеслигата. „Орлите” се възползваха изцяло от домакинския фактор и обезличиха „аспирините”, за да постигнат класическа победа с 3:0.

Много силно за франкфуртци се представи португалския нападател Гонсало Пасиенсия, който се отчете с два гола. След почивката точен беше холандецът Бас Дост и така Айнтрахт записа 4-а победа от началото на кампанията.

Леверкузен демонстрира колко точно пропусклива може да бъде неговата отбрана, която дори не беше поставена под чак такъв натиск. Въпреки това до средата на първото полувреме тимът на Петер Бос вече губеше с 0:2.

Пасиенсия откри резултата след по-малко от 240 игрови секунди. Дани да Коста блесна с чудесен извеждащ пас за острието, който се шмугна между централните бранители, надбяга ги с топка с крака и с малко щастлив удар, минал през краката на вратаря Лукаш Храдецки, опъна мрежата – 1:0.

В 17-ата минута домакините получиха правото да изпълнят дузпа. Опасен пробив на Филип Костич отляво завърши с остро центриране във вратарското поле, което не беше изчистено добре. Топката попадна у Макото Хасебе, който веднага шутира, а Александър Драгович ненужно разпери ръцете си широко встрани при шпагата и така спря топката. Съдията беше безкомпромисен в отсъждането си, а Пасиенсия реализира с добре носочен изстрел в долния ляв ъгъл.

След почивката Леверкузен направи някакви опити да се върне в мача, а ако не беше ВАР последните минути можеха да са доста драматични за Айнтрахт. В 73-ата минута реферът без малко не допусна сериозна грешка, отсъждайки дузпа за Байер, след като Желсон Фернандеш спря едно центриране с глава. Широко разветите ръце на швейцареца явно заблудиха съдията, който след консултация с ВАР отмени безумното отсъждане.

Десет минути преди края всичко за Леверкузен приключи. Бас Дост подгони една уж безнадеждна топката между централните бранители и по някакъв начин успя да я измъкне в пеналта. Падайки холандецът нанесе изстрел, който мина през краката на Храдецки – 3:0.

Във временното класиране Айнтрахт изпревари именно днешния си опонент, макар и двата отбора да имат по 14 точки. „Орлите” вече са 7-и, докато Байер отиде на 8-о място, а четирите тима директно над опонентите – Шалке 04, РБ Лайпциг, Фрайбург и Байерн Мюнхен също имат по 14 точки (без да са играли своите срещи от кръга).