Бившият капитан на германския национален отбор и Байерн Мюнхен Михаел Балак обяви, че се оттегля от активна футболна кариера на 36 години.

Полузащитникът, който игра с четири различни отбора в Шампионската лига и записа 98 мача за „бундестима“, реши да се откаже, след като по-рано през година бе освободен от Байер Леверкузен.

„На 36 години мога да погледна назад към дълго и чудесно време в професионалния футбол, за което не бих и могъл да мечтая, когато бях дете“, сподели Балак в специално изявление, прочетено от адвоката му. „Беше привилегия да работя с треньори от световна класа и фантастични съотборници. Сега очаквам с нетърпение нов етап в живота си.“

„Със сигурност ще ми липсва да играя пред 80 хиляди фенове или да вкарам гол. Последните месеци без футбол ми разкриха, че е време да се откажа. Искам да благодаря на семейството си и всички прекрасни хора, които ми помагаха, подкрепяха и съветваха. Всички те имат огромен принос за моя успех.“

Балак, който е считан за един от най-великите германски полузащитници, приключва с футбола без да е печелил турнир с националния отбор, а също с два загубени финала в Шампионската лига. Въпреки това той може да се похвали с четири титли в Бундеслигата, три Купи на Германия, една титла във Висшата лига, три Купи на ФА и една Купа на Лигата.