Нападателят на Лацио Мирослав Клозе получи нова престижна награда след световната титла през юли. Бившият вече немски национал бе награден от фондацията на Германия със статуетката „Златната Виктория“ за интеграция в страната.

Клозе е роден в Полша, а като осемгодишен се мести в Германия заедно със своето семейство. Заради това и заради огромните му заслуги към Германия, Клозе бе отличен на специална церемония в Берлин пред 670 души, които го аплодираха бурно.

„Вие доказвате, че Германия е Вашата родина и в същото време сте горд от полския си произход“, заяви на церемонията премиерът на Германия Ангела Меркел.

Самият Клозе, който пристигна от Италия за церемонията сподели: „Много съм горд от това признание. Искам да бъда модел на подражание, защото аз самият преживях, колко е трудно в началото в Германия. Имаше огромни камъни по моя път. Но аз ги прескочих и се надявам, че това ще даде кураж и на други.“

„Германия е един страхотен пример за интеграция. Трябва обаче да опитваме още повече да подхождаме един към друг и да се разбираме“, допълни Клозе.