Бежанската вълна към Европа доведе до сбъдване на мечта за 17-годишния Бакери Джата, който съвсем скоро ще бъде професионален футболист и то не къде да е, а в Бундеслигата с екипа на Хамбургер ШФ.

През януари офанзивният футболист проведе пробен период в тима и впечатли старши треньора Бруно Лабадия. В последствие той премина успешно медицински и функционални тестове, а след това бяха подготвени тренировъчни планове, които Джата да следва с частен фитнес треньор в Бремен. Кондиционният експерт бе осигурен от агента на Джата Ефе Фират-Акташ. Освен това бежанецът поддържаше форма в аматьорски клуб в Бремен.

Сега от Хамбург са взели решение и то е да подпишат договор с таланта. Той ще бъде подписан на 6 юни, когато Джата навършва 18 години поради разпоредбите на ФИФА.

Младокът никога не е играл професионален футбол, а единствено в своето село в Гамбия. "Знам само, че играя футбол откакто мога да мисля. Първият ми спомен е как като малко момче бях заслепен от слънцето, отидох до прозореца на стаята ми и видях няколко по-големи момчета, които играеха футбол на игрището срещу моята къща", разказа пред "Крайсцайтунг" Джата.

"Те бяха наистина добри. Отидох при тях, но не посмях да ги попитам, дали може да играя с тях. Винаги когато топката излизаше от терена, аз тичах и ритах топката обратно към тях. В един момент получих право да бъда на терена."

От Северна Африка, с лодка през Средиземно море и до Италия - това е пътят на Джата, който през август 2015 попада в академията на бившия боксьор Лотар Каненберг в Бремен.

Сега мечтата вече е реалност, а според "Билд" Джата ще получава по около 10 хиляди евро на месец.