След два страхотни сезона начело на РБ Залцбург треньорът Марко Розе е на път да стъпи на следващото ниво, след като се превърна в основен претендент за поста на Дитер Хекинг в Борусия Мьонхенгладбах. Тимът от Бундеслигата оповести официално предстоящата раздяла с настоящия си наставник след края на сезона.  Така Бундеслигата очаква своя нов герой – съветван от Юрген Клоп и работил с Томас Тухел. Кой всъщност е Розе и защо името му беше постоянно спрягано за нов треньор на половин дозина първодивизионни германски отбори, сред които Хофенхайм, Волфсбург и РБ Лайпциг?

1. На кръстопътя между първа и втора дивизия

Роденият в Лайпциг Розе прави своите дебютни стъпки в спорта с родния клуб Локомотив Лайпциг. Между 2000 и 2002 година защитава цветовете на Хановер, тогава втородивизионен отбор, където записва 24 мача.

През 2002-а година е трансфериран в Майнц 05, прекарвайки 8 години в отбор, традиционно определян в Германия като отбор тип „асансьор“ между Бундеслигата и Втора Бундеслига. Именно в Майнц Розе претърпява една от най-съкрушителните моменти в спортната си кариера, когато през 2003-та Майнц са победени в последната минута на последния кръг от сезона във Втора Бундеслига от Айнтрахт, бидейки лишени от възможността да се изкачат в Бундеслигата. През следващия сезон Майнц успява да изпълни целта, момент, който самият Розе определя като ключов за цялостното му развитие като личност : „Убедих се, че винаги има смисъл да продължаваш напред и да не се отказваш, че винаги накрая ще си е заслужава.“ 

Марко Розе

източник: Gulliver/GettyImages

2.Съветът на Клоп и първи стъпки в треньорството

Времето на Розе в Майнц се оказва ползотворно и по отношение на ориентацията към живота след активната футболна кариера.  Юрген Клоп пръв го съветва да се насочи по пътя на треньорството, като през 2010-та година Розе изпълнява ролята на помощник-треньор при Томас Тухел.

През 2012-а  специалистът преминава за кратко в Локомотив Лайпциг, след което работи години наред с различните възрастови групи в школата на Ред Бул Залцбург. През 2017-та постига първия си голям успех като треньор – спечелването на юношенската Шампионска лига с формацията до 19-годишна възраст. Кръщението на Розе като наставник в мъжкия футбол идва мигновено – спечелване на първенството в Австрия със Залцбург и полуфинал в Лига Европа в първия си сезон начело на тима от града на Моцарт.

3. Футболна философия и стил на игра

„Бих казал, че не съм нито класическия треньор, играещ с голям процент притежание на топката, нито пък държа единствено на дълги топки и преса. Идеите ми са ориентирани около наличието на пълнота в игровия план“, разказва Розе. Отборът му е отражение на тези негови думи – интензивна преса, бързо изнасяне на топката и прецизни комбинации във финалната третина на терена. В мачовете на Залцбург рядко е скучно, като миналогодишната кампания в Лига Европа на тима се помни със знаменития четвъртфинал с Лацио с два мача завършили съответно 2:4 и 4:1 за австрийския шампион. 

Идването на Розе би струвало 1 милион евро на Борусия Мьонхенгладбах при заплащането на откупната му клауза от Залцбург, но германският специалист определено си заслужава инвестицията.


Автор: Емануил Тодоров