Раздялата бе неизбежна. След 4 години, 4 титли и 102 гола за Байерн, Рой Макай напусна клуба на сърцето си, за да отиде в родната Холандия, където ще играе за Фейенорд. Голаджията написа писмо до феновете на Байерн, в което се сбогува с тях.

„Това бе един много успешен период за мен, в който изживях много хубави моменти с Байерн. Спечелихме два пъти шампионата, две пъти купата, а аз самият вкарах 102 гола, между които и най-бързият гол в историята на Шампионската лига”.

„С Мирослав Клозе и Лука Тони клубът разполага с двама първокласни нападателя. Тук идва ред и на Лукаш Подолски – един млад национален играч, който през втората си година в Мюнхен ще трябва да се наложи”.

Макай обяснява причината, поради която пожела да напусне Мюнхен:

„Моето напускане не е страх от конкуренцията. За мен обаче щеше да остане ролята на 3-ти или 4-ти нападател. А аз все още се чувствам здрав и искам да играя. Точно за нападателите е важно да са по-често на полето. За това говорих от рано с ръководството да бъда освободен, ако всички планувани трансфери се реализират”.

Макай обясни и защо не е преминал в друг отбор в Бундеслигата:

„Аз нося Байерн в сърцето си. Тук съм изживял толкова много, така че няма да мога да се боря срещу Байерн за титлата и за купата”, завърши холандецът.