Звездата на Верона Лука Тони може да бъде принуден да плати 1,7 милиона евро на германска католическа църква, тъй като не е платил своя религиозен данък.

„Спорт Медиасет“ твърди, че опитният нападател ще се изправи на процес в Мюнхен за въпросната сума, която касае периода (2007-2010), когато футболистът се подвизаваше в местния Байерн.

В Германия има специален закон (т. нар. Kirchensteuer /Кирхенщойер, т.е. Църковен данък/), според който религиите в страната са финансирани от данъци, а в Бавария ставката е 8 процента от приходите.

В архивите на Мюнхен е записано, че първоначално Тони се е декларирал като „атеист“, но впоследствие се е променил на католик. Поради тази причина той дължи по 500 хиляди евро на година за всеки от трите си сезона в тима, което прави общо 1,5 милиона евро, а лихвите по сумата възлизат на 200 хиляди евро.

Тони получи оферта да плати 500 хиляди от джоба си, със същата сума да се бръкне и неговият счетоводител, а Байерн да доплати оставащите 700 хиляди. От германския колос обаче отказаха, което прави съдебния процес неизбежен.