141 дни преди началото на Световното първенство в ЮАР, селекционерът на Германия Йоаким Льов създаде сериозен скандал. Въпреки че до началото на шампионата има достатъчно време, в сряда Льов е бил в Бремен, където е съобщил на Торстен Фрингс, че със сигурност няма да попадне в селекцията за Мондиал 2010.

Фрингс бе един от ключовите играчи на Германия на турнирите през 2002-а (2-о място) и 2006-а (3-о място), но въпреки това Льов смята, че няма нужда от неговите услуги.

„В предстоящите седмици предстои да вземем важни и целенасочени решения. Нашата линия ще бъде такава, че да бъдем открити с играчите. Затова с Ханзи Флик (помощник треньор на Бундестима) отидохме до Бремен, за да проведем един разговор с Торстен”, обясни Льов.

Самият Фрингс, който изигра последния си мач с националната фланелка през февруари 2009-а, коментира новината в специално прессъобщение: „Тази стъпка за мен идва не напълно изненадващо. Трябваше да го очаквам с оглед на всички знаци. Не ми остава нищо друго, освен да го приема, макар че съм на напълно различно мнение от Йоаким Льов”.

Изглежда сякаш Фрингс е приел спокойно решението, но според „Билд” истината е друга. Разговорът между двамата не е продължил повече от 10 минути, след като Фрингс е напуснал хотела бесен и дори не си е платил питието.

За Льов асът на Вердер вече не е в състояние да играе на предишното си ниво и да партнира на Михаел Балак в центъра на терена. Селекционерът на Бундестима разчита най-вече на Симон Ролфес, както и Сами Кедира и Томас Хитцелшпергер за мястото до капитана на отбора.