Юрген Вегман е вкарал 69 гола в Бундеслигата. Германското първенство дължи много на него. Въпреки това в този случай с пълна сила важи известната фраза във футбола „Най-напред нямахме късмет, а след това ни сполетя още повече нещастие”, пише германският таблоид „Билд”.

Милиони фенове се радваха на 69-те гола в 203 мача на Вегман. През 1989 година той стана шампион на Германия с Байерн Мюнхен и спечели приза за Най-красив гол на годината. Прякорът му беше „кобрата”. „По-отровен съм от най-отровните змии”, казваше бившата звезда на баварския клуб.

Но днес, когато Юрген се нуждае най-много от приятели, той е абсолютно сам. Вегман живее в бедност и немотия.

Преди известно време Кобрата загуби последната си работа. Бившият му клуб – Борусия Дортмунд, го назначи за шофьор на автобуса си и репортер във фен сайта. И това в знак на благодарност за гола, който прати отбора в елита на страната през 1986 година. На новата си длъжност Вегман получаваше 1500 евро в началото, но след това „колосалната” сума достигне 380 евро (!!!). Оттогава той не се появил на работното си място. „Нещо не разбирам. 300 евро ми трябват за наем, 190 за транспортна карта, още за храна и вода. Не мога да покрия разходите си с 380 евро на месец”, обясни бившият футболист.

Съпругата му и дъщеря му го напуснаха и разбиха малкото, което му беше останало.

Опитът да стане футболен съдия също не беше успешен. Вегман свиреше толкова унило и мрачно, какъвто бе и характерът му, коментира „Билд”. „По-добре беше да се застрелям, отколкото да продължа с тази кариера”, каза Юрген.

Образованието като художник също не помага на бившата звезда да се изхранва. Днес той живее от спомени и мечти: „Руди Асауер ме покани на 100-годишната на Шалке през 2004 година и ми подари пура „хавана”. Все още я пазя, защото не съм пушач”.

Неговото желание е скромно: „Ули Хьнес да ме събере отново с Герд Мюлер. Прекрасно, но само мечта”.