Новият капитан на Германия Филип Лам, който взе лентата в отсъствието на Михаел Балак, изненадващо заяви, че иска да остане капитан и след Световното първенство и няма никакви намерение да връща лентата на Балак „без бой”.

„Ясно е, че с удоволствие бих искал да запазя капитанската лента. Тази роля ми носи много удоволствие. Защо трябва да давам лентата?!?”

Това изказване е открит призив за битка с Балак, който е капитан на Бундестима от лятото на 2004-а. „Когато човек изпълнява своята роля на терена и всичко е под контрол, както е на моята позиция, тогава той иска повече отговорност. Иска да се грижи за всичко. Това е случаят при мен”, допълни Лам.

Интересното е, че изненадвашо пък Балак е напуснал лагера на Бундестима само два дни преди мача с Испания и се е завърнал в Германия, въпреки че първоначално смяташе да остане с отбора до края на Мондиала. „Сега трябва да помисля за мен и моя нов отбор и да направя следващата стъпка, за да съм отново здрав”, обясни Балак.

В Германия вече се води разпалена дискусия, дали изобщо Балак е нужен на националния отбор, с оглед на успехите на Мондиала, като повечето хора смятат, че Бундестимът е по-добър без своя капитан. На въпрос, какво е неговото мнение по въпроса, Лам отказа коментар.