Германският футболен клуб Щутгарт ще трябва да плати глоба в размер на 300 000 евро, тъй като е нарушил правилата за поверителност на личните данни на членовете на клуба.

Щефан Бринк, министър по защитата на данните в провинция Баден-Вюртемберг, каза, че Щутгарт е глобен за "небрежно отношение и нарушаване на отчетността, съгласно закона за защита на данните" в съответствие с общия регламент за защита на данните.

В периода от 2016 до 2018 година Щутгарт е предоставил на трети лица личните данни на десетхи хиляди клубни членове, за да ускори процеса по аутсорсинг. Аферата с изтичането на данните не е нова, но заради нея в последните месеци отношенията между президента на клуба Клаус Фогт и изпълнителния директор Томас Хитцлшпергер са силно обтегнати.

Бринк обаче посочи, че швабите са оказали пълно съдействие на разследващите, което било необичайно в такива случаи.

"Няма какво да крием по този въпрос, надявам се тази афера да свърши по-скоро. Това ще ни помогне да върнем фокуса най-сетне върху спортната страна на нашия клуб. Това уронване на престижа на Щутгарт трябва да спре", каза Хитцлшпергер пред "Билд".