С 10 души след 10-ата минута отборът на Байерн беше размазан с 1:5 при гостуването на Айнтрахт (Франкфурт), а Борусия (Мьонхенгладбах) се наложи с 2:1 в Леверкузен и дръпна с 3 точки на върха в Бундеслигата след 10и-я кръг. Волфсбург инкасира първо поражение, след като беше разбит с 0:3 при визитата на Борусия (Дортмунд). Ред Бул Лайпциг пък разгроми с 8:0 Майнц, а до почивката водеше с 5:0. За тях това логично е и най-голямата победа в Бундеслигата изобщо. Жером Боатенг беше отстранен още в 10-ата минута, а червеният картон засили притесненията за защитата на Байерн точно преди голямото дерби с Дортмунд, за да бъде увеличено до крайност и напрежението върху старши треньора Нико Ковач.

Филип Костич, Джибрил Соу, Давид Абрахам, Мартин Хинтерегер и Гонсало Пасиенсия се разписаха във вратата на баварците, докато при 0:2 за Байерн беше точен Роберт Левандовски с 14-ия си гол за сезона. Томас Мюлер пък записа мач номер 500 с екипа на Байерн. Надеждата на Байерн да продължи серията със 17-и мач без поражение беше сразена веднага след червения картон, след като Пасиенсия спечели дузпа и предизвика изгонването на Боатенг. Наложи се намесата на видеоповторение, след което дузпата беше отменена, но червеният картон остана. Домакините не успяха да вкарат от фаул, но Костич даде преднина в 25-ата минута с удар до задната греда.

Първоначално Давид Алаба блокира удара на Джибрил Соу, който обаче се превърна в голмайстор в 34-ата минута. Левандонски върна своите в мача три минути по-късно, след като се промъкна между двама бранители и вкара за 2:1. Малко след началото на второто полувреме Давид Абрахам направи преднината на своите 3:1, а Хинтерегер с глава в 61-ата минута и Пасиенсия в 83-ата оформиха разгрома. "Червеният картон се оказа решаващ фактор. Но това няма значение, защото нямаме право да губим по този начин, обясни след мача пред телевизиите Нико Ковач.

"Следващите няколко дни в клуба ще бъдат много турблулентни. Имаме да мислим и да решаваме доста проблеми, призна, вратарят и капитан на Байерн Мануел Нойерл. Зелено-черните от Гладбах спечелиха с 2:1 над останалия с 10 души отбор на Байер (Леверкузен). Оскар Венд даде преднина на гостите в 18-ата минута, след като се разписа след подаване на Маркус Тюрам. Самият Тюрам вкара втория в 42-ата минута за 1:2. Кевин Фоланд изравни временно в 25-ата минута след комбинация с Лукас Аларио, докато Тюрам намери за втори път мрежата след асистенция на ветерана Хартман.

Хеттрик на Тимо Вернер помогна за най-убедителната победа на Лайпциг с 8:0 над Майнц. Освен това той подаде и за още два гола- на Мукиеле и Крис Нкунку. Имаше малка драма на мача в Дортмунд, където съдията Тобиас Велц се контузи само след някорко минути игра. Малко преди това Лукас Нмеча удари горната греда. Страничният съдия Мартин Томсен стана главен и взе свирката, а Велц се нареди край линията като страничен съдия. Тимът на Дортмунд се подобри много след почивката и в 52-ата минута Торган Азар откри резултата. 9 минути по-късно Рафаел Герейро с удар по земята вкара за 2:0, а в 89-ата минута и ветеранът Марио Гьотце се възползва от получената дузпа и я реализира за 3:0.