„Бъдещето принадлежи на Берлин“. Това е лозунгът на Херта, който треньорът на тима Юрген Клинсман е приел като предизвикателство и се опитва да го превърне в реалност.

„Вече от години има големи надежди в Берлин. Синът ми беше тук и срещах хора по улиците, които ми казваха, че градът чака нещо специално. Столицата има потенциал. Берлин е спящ гигант. Но някак просто нещата не вървяха“, споделя Клинсман.

„В момента приоритет е просто Херта да не изпадне и това да се постигне възможно най-бързо. Но след това искам да мотивирам играчите за постигането на нещо различно. Да ги накарам да бъдат част от него“, добави още той.

През зимата Херта направи мащабна селекция привличайки Кжищоф Пьонтек, Сантяго Аскачибар, Матей Куня и Лука Тосар.

Точно при представянето на полския национал, той показа амбицията на клуба:

„Искам да играя в Шампионската лига с Херта. Следващата година или в близкото бъдеще. Мисля, че можем да го постигнем. Сигурен съм на 100% в това“, каза Пьонтек.

Тези амбиции обясняват голямото разочарование на всички в Берлин след отпадането от Шалке на 1/8-финалите за Купата на Германия. Но Клинсман казва „стъпка по стъпка“.

„Това казвам на футболистите всеки ден. Говроя им „страхотна работа“. Да станем по-рано и да работим повече, а след това рано или късно ще изместим целите към нещо по-голямо. По този начин ще видим какво сме постигнали през този месец“, казва легендата на германския футбол.

За да избегне изпадането във Втора бундеслига, Юрген Клинсман съкрати почивката на играчите и те бяха единственият отбор, който започна подготовка през 2019 година. Започнаха с поражение от Байерн Мюнхен, но след това спечелиха четири точки от Волфсбург и Шалке.

„Сега сме в много различна ситуация от тази, в която бяхме преди осем седмици, когато поех отбора. Сега имаме повече сигурност и по-голямо развитие в нашата игра“, казва Клинсман.

Зимните попълнения също допринасят за това.

„Гладът и решителността на Пьонтек са много, много важни за нас. Искам той да води по-малдите играчи с този глад и хъс, с който притиска противниците. Търсихме играчи, които правят разликата и дават скок в качеството на играта ни“, добави той.

„Арне Мейер, Максимилиан Мителщадт, Никлас Старк, Джордан Торнарига... младите футболисти гледат играчи като Пьонтек и си казват: „Уау, този човек прави много повече неща. Той работи още по-усилено.“ Това ги кара да искат да работят повече и да стана още по-добри“, споделя Клинсман.