Иван Класнич е на път да прибере милиони евро заради лекарска грешка, съобщава германският таблоид „Билд”. Според изданието операцията, която нападателят претърпя е можела да бъде избегната, но небрежността на специалистите, лекуващи футболиста, е довела до задълбочаване на неговото заболяване. Както е известно, хърватският национал претърпя две трансплантации на бъбрек, като първата не бе успешна.

След близо 10 месеца отсъствие от футболните терени Класнич се завърна победоносно в игра за „бременци”. 27-годишният нападател асистира при два от головете за аматьорския тим на Вердер при победата с 6:4 над Санкт Паули в среща от турнира за Купата на Германия.

„Когато излязох на терена, трябваше да се стегна, а не да заплача”, каза със сълзи на очите хърватинът. „Много се гордея с моето семейство. Без близките ми нямаше да успея да се справя и да се завърна”, каза още Класнич

Нападателят на „бременските музиканти” от месеци провежда разследване, какви са първопричините за хирургическата му интервенция. „Лекарската грешка вече е налице”, пише „Билд”. През януари 2005-а двама лекари (но не от щаба на Вердер) установили повишено ниво на креатинин в кръвта на футболиста (доказателство за нарушена функция на бъбреците), но лекомислено не му обърнали внимание.

Едва през ноември същата година, когато Класнич е бил опериран от апандесит, специалистът Арно-Екехарт Лизон установил заболяването и реагирал незабавно. Трансплантанцията обаче вече била неизбежна. Без намесата на Лизон не само кариерата на хърватина щяла да бъде в опасност, но и неговият живот.

Класнич се опитва да постигне споразумение без помощта на съда с компанията, която осигурява виновният лекар. Целта на нападателя е да получи обезщетение в размер на сумата, която той е отделил по време на лечението и възстановяването си. Според „Билд” тук става въпрос за милиони евро.

Освен всичко обаче все още има вероятност Класнич да се наложи да прекрати кариерата си. Това също трябва да се вземе под внимание, отбелязва вестникът.