Един от най-известните отбори в германския футбол - Кьолн се отказа напълно от проекта си да отвори футболна академия в Китай на стойност 1,8 милиона евро. От клуба аргументираха решението си с това, че не искат да имат общо с “бруталния тоталитарен режим” в страната. Всичко по проекта вървеше добре до изминалото лято, когато всичко беше временно спряно. Сега “козлите” обявиха, че напълно се отказват от него.

“Не се нуждаем от Китай в спорта - категоричен беше пред  Kölner Stadt-Anzeiger членът на клубния съвет на Кьолн Щефан Мюлер-Рьомер. - Там е налице грубо незачитане на гражданските права. Всичко се следи от камери, като положението е по-тежко от това, което Джордж Оруел си е представял. Следя развитието на Китай през последните 20 години и на няколко пъти съм бил там на място. Знам какво говоря. Ето защо смятам, че Кьолн не трябва да развива никаква дейност там.”, сподели още той.

Тези дни темата за погазването на правата в Китай стана актуална в света на футбола покрай публикация на полузащитника на Арсенал – Месут Йозил. Според него там е налице дискриминационно отношение към уйгурските мюсюлмани - тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай. Бившият национал на Германия обвинява властите в най-многолюдната страна, че подлагат въпросните хора на мъчения. Йозил обаче изненадващо не бе подкрепен от клуба си, който даже се разграничи от написаното от него в социалните мрежи.