Председателят на еврейския съвет в Германия, накара Бундестима за Евро 2012, което ще се проведе в Полша и Украйна, да посетят мемориалния паметник на Холокоста.

Лагерът на германците на Европейското първенство по футбол ще е в полския град Гданск и Дитер Граунман, председател на централния еврейски съвет в Германия, смята, че отборът трябва да отдаде своята почит към жертвите на Холокост. Антисемитизмът се повдигна като тема в медиите от известно време, след като преди десет дена израелския нападател на Кайзерслаутен Итай Шечтер стана жертва на словесни атаки от страна на група фенове, след тежка загуба на клуба в Бундеслигата.

"Случаят на Шечтер се превърна във водеща тема в медиите в Израел. Важно е германската футболна федерация и националният отбор да покажат отношение към проблема. За мен е немислимо, че германците няма да посетят Аушвиц или Бабин Яр. Ако те не го направят това е много опасен сигнал към света. Младите играчи не носят вина за геноцида, но въпреки това трябва да са отговорни към това", каза 61-годишният Граунман пред "Билд".

Повече от милион евреи са били избити от нацистите в лагера на смъртта "Аушвиц", който се намира на 70 километра от Краков и на около 570 километра от Гданск. В украйнския концлагер "Бабин Яр", който се намира близо до Киев, войниците на СС са отнели живота на повече от 33 000 евреи само за ден в края на септември 1941 година.

Отборът на Англия, които ще бъдат близо до Краков вече обявиха, че ще посетят Аушвиц, за да отдадат почитта си, а президентът на Германската футболна федерация Волфганг Нирсбах спомена, че тяхната делегация обмисля също подобни действия. "Напоследък обмисляме и това, като търсим начин да вместим в графика си и пътуване до Аушвиц", каза Нирсбах.