Хиляди хора се сбогуваха с Роберт Енке по време на церемонията, състояла се клубния стадион на Хановер. Част от националния отбор на Германия, както и последният му тим отдаде почит на вратаря, който във вторник сложи край на живота си. Хиляди фенове пристигнаха в Хановер, за да изпратят своя любимец, положен в ковчег, украсен с бели рози. Селекционерът на Бундестима Йоаким Льов сподели много мили думи за стража и го определи като „изключителен спортист и прекрасен човек”.

„Хората като Роберт са като звездите. Те светят ярко, дори и в най-тъмната нощ. Те не умират, но те живеят в сърцата ни”, сподели треньорът.

Според немските агенции Енке ще бъде положен непосредствено до гроба на дъщеричката си. Стражът се самоуби след тежка депресия, задълбочила се изключително много след смъртта на 2-годишната му прелест – Лара, която умира през 2006 година заради порок на сърцето. След това семейството осиновява друго момиченце, но Енке се притеснява, че може да им я отнемат заради неговите проблеми.

Над 40 хиляди души се събраха на стадиона, за да се сбогуват с Роберт. Капитанът на немския национален отбор – Михаел Балак и Пер Мертезакер положиха огромен венец пред ковчега, в центъра на игралното поле. На церемонията присъства легендата на немския футбол Франц Бекенбауер, Юрген Клинсман, генералният секретар на местния футболен съюз, както и редица лица от политическия и обществения живот в страната.

Дълги опашки от хора се извиха от рано сутринта пред входа на стадиона. От 8,30 часа местно време опечалени фенове започнаха да прииждат, за да запалят своите свещи в памет на Енке. Агенциите описват обстановката като тягостна, при положение, че толкова много фенове на едно място са пазили гробна тишина. Целият стадион избухна в аплодисменти и сълзи в момента, в който прозвуча последната песен, избрана лично от съпругата на Енке.

На много места в града, на различни сгради и заведения, могат да се видят снимки с лика на Роберт Енке, както и артикули напомнящи за личността му. Всички отдават почит на вратаря по един или друг начин.

„Роберт Енке никога няма да се върне на този стадион, мястото на което той завладя сърцата ни”, сподели президентът на Хановер Мартин Кинд в началото на церемонията. „ Но това не само заради това той бе популярен, а защото беше личност”, добави още шефът на тима. Благодарение на огромния екран всички фенове си припомниха кадри от професионалния и личния живот на вратаря.

Преди началото на церемонията всички фенове станаха на крака и аплодираха вдовицата на футболиста Тереза Енке при влизането й, подкрепяна от неин приятел.