Въпреки че все още е далеч от края на футболната си кариера, Месут Йозил написа книга за досегашния си път, в която разкрива доста любопитни неща от кухнята.

Вестник "Билд" публикува първи откъси от книгата на 28-годишния световен шампион. В тях Йозил разкрива кои отбори са се борили за подписа му през 2010 и защо е избрал Реал Мадрид. 

"След Световното през 2010 в Южна Африка пет отбора бяха вариантите за мен. Арсенал още тогава се интересуваше. Манчестър Юнайтед също. Байерн Мюнхен също, както и Барселона и Реал Мадрид", пише Йозил, който по това време бе футболист на Вердер Бремен. "Агентът ми се срещна с Байерн. Босовете му разказаха какво планират с мен, как ще ме използват. Същите разговори имаше и с останалите клубове. Но 2010 Байерн бе под нивото на Реал Мадрид и Барселона. Тъкмо под ръководството на Луис ван Гаал бяха загубили финала на Шампионската лига в Мадрид срещу Интер на Моуриньо."

Всъщност разкритието е, че Йозил е искал да премине в Барселона, но липсата на контакт с Пеп Гуардиола го е спряла. 

По време на разговорите специалистът е бил в почивка. "Гуардиола не се обади в следващите дни. Дори не ми изпрати СМС. Не ми даде никакъв сигнал, че ме иска. Затова и желанието ми за Барселона се изпари.

Така Йозил преминава в Реал, където Жозе Моуриньо се бори много, за да го убеди в трансфера.

Германският национал обаче разкри и за любопитна ситуация с Моуриньо, в която португалецът е говорил доста грубо по негов адрес. Именно така обаче Специалния е накарал Йозил да заиграе по начина, по който желае.

На почивката на един от първите мачове на халфа в Реал, Моуриньо е започнал да крещи пред всички: "Мислиш си, че два добри паса са достатъчни. Смяташ се за прекалено добър да влизаш в единоборства. Мислиш, че си толкова добър, че 50% са достатъчни. Искам да играеш толкова добре, колкото можеш. Искам да влизаш в единоборствата като мъж. Знаеш ли как изглеждаш в единоборствата. Ще ти покажа", е казал португалецът, след което е имитирал действия на балерина.

Йозил отвръща разгневен, хвърля фланелката си в краката на Моуриньо и отива под душовете. "Знаеш ли какво, Месут. Плачи! Реви! Ти си бебе! Отиди под душовете. Не се нуждаем от теб", крещи Моу.

В крайна сметка обаче именно този случай е променил поведението на Йозил. В последствие той се е извинил на отбора за поведението си и е благодарил на Моуриньо за думите му.