Легендата на немския футбол Матиас Замер даде експертния си коментар за предстоящото дерби от Бундеслигата между Байерн и Борусия Дортмунд.

Срещата е на 8 април, събота, от 19:30 часа.

„Няма смисъл да се преструваме, че двубоят е важен за генералното класиране. Никой не би повярвал на това. Но вярвам, че тази игра има какво повече да покаже отвъд трите точки. Байерн са под контрол, ще бъдат отпуснати, освен ако няма някакви провокации, в което се съмнявам. Разбира се, ще искат да запазят ритъма си за мача срещу Реал Мадрид и заради натоварения им график, пълен с важни мачове през април. Но Дортмунд няма да са сериозен противник в класическия смисъл на думата, сигурен съм.“, сподели Замер пред Евроспорт .

Имате ли чувството, че клубът се надява на по-голяма стабилност и спокойствие с Анчелоти след трите години с Пеп? По-добре ли се справя Анчелоти с клуба?

"Имахме шанса да получим Пеп и да разработим нови идеи за играчите – нещо, от което те имаха нужда. Пеп беше много важен за клуба в този период, за да вдъхновява и развива отбора, дори и по-опитните, да влива нова сила в него и да работи в посока креативност. Всичко това му донесе респекта на играчите. Няма съмнение, че съществуваха противоречия. Имаше хора, които казваха: “Това е интересно… но и натоварващо!”, “Той изисква толкова много във всяка тренировка”. Ако някой от играчите не беше достатъчно отдаден и съсредоточен по време на тренировка, Пеп полудяваше.

Без съмнение беше напрегнато, но пък беше хубаво и най-важното – необходимо. Не мога да кажа точно настъпи точния момент за промяна, но няма съмнение, че стратегическото решение да преминем от Пеп към Карло Анчелоти беше логично, правилно и важно. Въпреки това не трябва да забравяме, че Карло беше на разположение по това време. Можеш да нарисуваш прекрасна картина в ума си, но какво правиш, ако не можеш да я купиш? Ето затова беше ясно, че интензивността на играта щеше да бъде допълнена от опита на Анчелоти и шанса за глътка въздух. Трудностите, които срещнахме в началото на сезона, също бяха очаквани. Но те не зависят от Пеп или Анчелоти. Такава е ситуацията. И двамата са футболни гении."

Трябва ли в Дортмунд да са разочаровани, че не успяха да се възползват от затрудненията в прехода на Байерн този сезон?

"Изобщо не. Според мен това е абсолютно грешно. Дортмунд имаха много по-тежък преход. Независимо от загубата на Хумелс, Мхитарян и Гюндоган, за мен най-важното нещо в един отбор е възможността да имаш основа за лидерство, структура, манталитет и характер.
Ако анализираме ситуацията, можем да кажем, че Гюндоган често беше контузен, Хумелс и Мхитарян бяха топ играчи. Но по-важни са тяхната аура, техния характер и възможността им да водят отбора. Дортмунд изгуби много повече от спортните им качества. Да компенсират всичко това, да са на четвъртфинала на Шампионската лига срещу Монако, да бъдат с гарантирано място в Шампионската лига за следващия сезон – това са сензационни постижения за шефовете на клуба и за Томас Тухел. Мисля, че не получиха достатъчно респект за това. Жалко е, не го разбирам. Имам огромен респект към играта им през сезона."

Този мач не е задължително от ключово значение за крайното класиране. Но колко важна е играта в символичен аспект, особено за Дортмунд, като шанс да покажат, че следващия сезон може и да успеят да предизвикат Байерн?

"Напълно съм съгласен. Няма смисъл да се преструваме, че двубоят е важен за крайното класиране. Никой не би повярвал на това. Но вярвам, че този мач има значение отвъд трите точки. Байерн контролират шампионата, ще бъдат отпуснати, освен ако няма някакви провокации, в което се съмнявам. Разбира се, ще искат да запазят ритъма си за мача срещу Реал М и заради натоварения им график, пълен с важни мачове през април. Но Дортмунд няма да са решен на всичко съперник в класическия смисъл на думата, сигурен съм."

От друга страна, независимо какъв ще бъде резултатът, Дортмунд могат да ни покажат следващата крачка от процеса на узряване, освен ако вече не са се фокусирали върху Шампионската лига. Не мисля, че това ще се случи обаче, защото лош резултат в събота ще има негативен ефект върху този процес. С други думи, това ще бъде един много показателен за развитието на характера на Борусия мач.

Дортмунд показаха в някои мачове, че вече са изминали дълъг път, например срещу Реал М. Може би трябваше да спечелят и двата мача. Но после играха ужасно и загубиха от Дармщадт. Това въпрос на липса на опит ли е? Не е като да имат само юноши в отбора си.

"Не. Точно затова ми е толкова интересно. Когато лидерската структура непрекъснато се променя, защото тримата топ играчи напускат, възниква нова йерархия. И непостоянните представания са естествен резултат от непрекъснатите промени. Тези, които искат да водят и тези, които са по-индивидуални, идват от силни структури, които обаче се разпаднаха през лятото. Сега това бавно се възстановява. Убеден съм, че това качество на терена ще доведе до голям успех само в комбинация с работеща йерархия и лична структура. От тази гледна точка може да се каже, че Дортмунд са на път. Байерн вече пристигнаха. Всичко може да се случи.  Но тук има яснота. Те имат добра структура и лидери: Мануел Нойер, Томас Мюлер, Филип Лам. В лицето на Видал, имат един нерационален играч, но такъв, който се стреми към прогрес. Чави Алонсо може да не е германец, но има възхитително присъствие на игрището. Тиаго става по-добър с всеки изминал ден. Всичко е както трябва да бъде по отношение на качество на спорта и структура в отбора, на възможно най-доброто ниво. Но повече ме интересува развитието. Следователно съм по-заинтересован да видя какво ще се случи с Дортмунд."