Хърватия победи Германия с 2:1 във втория си мач от Група В на Европейските финали, с което си осигури участие на четвъртфиналите в надпреварата.

Пред близо 30 хиляди на стадион „Вьортерзее Хипо Арина” в Клафенфурт, в герои за „шахматистите” се превърнаха Дарио Сърна и Ивица Олич – съответно в 24-та и 62-та минута. Почетното попадение за Германия бе дело на Подолски в 79-та минута.

До 20-та минута двата отбора не бяха стигнали до по-сериозно положение пред една от двете врати, като лек превес имаха хърватите. в 24-та минута обаче изгря звездата на Дарио Сърна, който успя да даде преднината за своя тим. Продължителна атака за „шахматистите”, топката попадна в Пранич, който отляво центрира в наказателното поле на Германия, слаба реакция на бранителите пред Леман, последният също действа пасивно и остана на гол линията си, а Сърна се възползва и през опеката на Янсен засече центрирането за 1:0.

След гола хърватите продължиха да бъдат по-активният и опасен отбор на терена, като в 29-та минута Кранчар пропусна отлична възможност да удвои преднината за своя тим - Олич свали с глава към Кранчар, но той не успя от непосредствена близост да вкара във вратата на Леман.

В 40-та минута немците също се разминаха с попадението – корнер за Германия отляво, Фрингс изпълни – хубаво центриране, отличен удар на Метцелдер с глава, но последният не успя да свали топката под напречната греда и тя излезе в аут.

В 42-та минута хърватите имаха страхотна възможност да удвоят преднината си, като отново Кранчар бе в основата. Чорлука напредна и подаде към Олич, който намери Кранчар в наказателното поле, той добре укроти на гърди и от непосредствена близост стреля, но Леман показа котешки рефлекс и парира, след това топката бе изчистена в корнер. При 1:0 завърши и първото полувреме.

В началните минути на второто полувреме Германия имаше териториален превес, но не успя да се възползва от него. В 62-та минута обаче Хърватия стигна до второто си попадение в срещата – топката попадна в Ракитич, който от далечна дистанция пробва нещо средно между удар и центриране към близката греда, Леман не се намеси по-най-добрия начин и успя само да отклони топката, която се удари в страничния стълб, след това попадна в краката на Ивица Олич, последният не сбърка от непосредствена близост и вкара за 2:0.

В 73-та минута влезлият като резерва Швайнщайгер пропусна отлична възможност да върне едното попадение във вратата на Плетикоса. Немците все пак успяха да стигнат до гола – в 79-та минута. Продължителна атака, Лам центрира в наказателното поле на Хърватия, Балак игра с глава, след което Ковач също с глава се опита да изчисти, топката отиде на крака на Подолски и той с топовен шут от границата на наказателното поле вкара за 1:2.

Резултатът даде надежда в немския лагер, че отборът ще успее да стигне поне до точката, но вместо това, в началото на триминутното продължение Швайнщайгер получи директен червен картон за фаул без топка срещу Леко, след като секунди преди това последният влезе остро в краката на немския състезател.

Така след две победи от два мача - първата срещу Австрия с 1:0 - играчите на Славен Билич ще играят на четвъртфинал на Евро 2008. Единствената въпросителна е на кое място ще завършат в Група В.

По-късно тази вечер във втория мач от групата един срещу друг се изправят Австрия и Полша, като при евентуална победа на съдомакините, вторият четвъртфиналист от потока ще бъде определен в директен двубой между Австрия и Германия.