Бившият футболен съдия Роберт Хойцер трябва да влезе в берлинския затвор в петък, за да излежи наказанието си.

Германският рефер сътвори един от най-големите скандали в Бундеслигата. Той получи присъда от две години и пет месеца за залагане на футболни срещи, ръководени от самия него. Хойцер бе обявен за виновен през ноември 2005г. заедно с хърватина Анте Сапина, който също е залагал огромни суми на свирените от Хойцер срещи.

„Да, ще вляза в петък. Как ще се чувствам, си е моя работа. Не искам да говоря повече за това”, обясни Хойцер пред „Билд” по-рано днес. На въпрос, дали се страхува, бившият рефер каза: „Не, не се страхувам. По-скоро съм неспокоен и изпитвам респект. Все едно започваш нова работа и стоиш на прага на новите си работодатели”.

Освен наказанието си, Хойцер ще трябва да заплати глоба в размер на 1,8 милиона евро на германския футболен съюз. Санкицията е изчислена на базата на хонорарите, които съдията е получил от федерацията и неустойката, която централата плати на Хамбургер за свирения от скандалния рефер двубой за Купата на Германия с Падерборн през 2004, завършил с загуба с 2:4 за Хамбургер. Във въпросния мач, Хойцер свири две дузпи за Падерборн и изгони играч на съперника, за да може неговият фаворит да спечели, въпреки че до момента падаше с 0:2. Сапина пък изкарал 75 000 евро само от този мач. Общата печалба на Хойцер от деветте мача възлиза на 67000 евро, както и чисто нова телевизионна техника. Сапина бе осъден на две години и единайсет месеца.