Сензацията в Бундеслигата – тимът на Хофенхайм – ще зимува на върха, след като успя да измъкне равенство 1:1 от последния си мач за тази календарна година срещу Шалке. Малкият тим продължава да изнервя шампиона Байерн Мюнхен, който вчера също не успя да запише победа и по голова разлика остава втори след есенния полусезон.

Домакинският хикс срещу Шалке пък бе едва вторият до сега през годината за Хофенхайм. „Кралскосините” са само на седмо място в класирането с 27 точки.

Двубоят бе изключително равностоен, но опитният тим на гостите успя да открие резултата в края на първото полувреме. В 40-та минута гостите наказаха грешка на Хофенхайм, като Асамоа остана сам срещу Хаас и го разстреля за 0:1.

След почивката срещата стана още по-нервна и изострена, като най-често случващото се в нея бяха нарушенията и жълтите картони. Джърмейн Джоунс дори успя да си изпроси втори жълт, за фаул срещу Луис Густаво в 59-та минута. Джоунс атакува рефера на мача и открито напсува скамейката на домакините, при напускането на терена. Шалке остана да играе половин човек с човек по-малко, и така да брани крехката си преднина.

Момчетата на Фред Рутен обаче успяха да го сторят едва за 13 минути, тъй като след това бяха покосени от прекия свободен удар на Селим Тебер, който изравни в 72-та минута. Орландо Енгелаар утежни още положението на Шалке, като последва Джоунс под душовете преждевременно, също с червен картон в 80-та минута.

Въпреки че останаха с девет души, гостите смело отбраняваха хикса в оставащото време и в крайна сметка удържаха финалния щурм на Хофенхайм. По този начин Шалке все пак попречи на новака да се откъсне като едноличен лидер и удари едно рамо на Байерн Мюнхен. „Баварците” победиха Хофенхайм в директния двубой, но изостават в головата разлика. Първенството в Германия се подновява на 30 януари.