Отборът на Херта победи Унион в дербито на Берлин, с което бе открит десетия кръг на Първа Бундеслига. В зрелищен мач на „Олимпиащадион” в германската столица, домакините се наложиха с 3:1, а гостите играха повече от 70 минути с човек по-малко.

Срещата започна отлично за Унион, чийто тим поведе в резултата още в 20-ата минута. Маркус Ингвартсен изведе зад отбраната на Херта Тайво Авионий, който с удар по диагонала порази целта, въпреки намесата на вратаря на домакините.

Само три минути по-късно обаче, дойде и ключовият момент в срещата, когато Роберт Андрих видя червения цвят на картона и трябваше да напусне терена преждевременно. Той бе изгонен за изключително груб фал в центъра на терена. Андрих вдигна високо крака си и заби бутони в главата на свой противник, който като по чудо се отърва без сериозни последици.

Въпреки численото неравенство на терена, тимът на Унион успя да запази крехката си преднина до почивката. След нея обаче, домакините намериха верния път към успеха. Още в 51-ата минута Петер Пекарик реализира за 1:1, след колеблива игра на противниковия страж, който не успя да се намеси по най-добрия начин след далечен удар и прати топката в краката на Пекарик, който пък с изстрел по диагонала заби коженото в далечния ъгъл на вратата.

Четвърт час преди края Кжищоф Пионтек направи 2:1 с удар от десетина метра и рикошет, който подлъга вратаря. Крайния резултат оформи именно Пионтек с нов точен изстрел само три минути, след като бе дал преднина на домакините.

С успех си днес Херта се изкачи с две места във временното класиране и вече е единадесети с актив от 11 точки, Унион пък е шести.