В съботния следобед Хановер 96 ще изиграе може би най-тъжният мач в своята история. Отборът гостува на Шалке в първи мач след смъртта на своя капитан Роберт Енке.

Двата отбора ще излязат на терена на фона на траурен марш. Преди първия съдийски сигнал ще има минута мълчание в памет на вратаря. Неговите съотборници пък ще носят специални фланелка. Между емблемата на отбора и логото на производителя на екипировката на отбора всеки играч ще има малка черна „1”. „Искаме да подарим този мач на Роберт”, заяви Карим Хагуй.

Още от сряда в параклиса на стадиона на Шалке има снимка на Енке, пред която гори свещ. Футболистите на Хановер обаче няма да посетят параклиса. „Това не би било добра идея, искаме емоциите да не взимат връх. Отборът се сбогува с Роберт миналата неделя”, заяви старши треньорът Андреас Бергман.

Съдията на срещата Лутц Вагнер също ще отдаде своята почит към Енке, като не дава жълти картони, ако някой играч си свали фланелката, за да покаже тениска в памет на самоубилия се вратар. „Аз оставам човек. Това за мен е по-важно от препоръките, които трябва да изпълнявам”.

Най-трудно може би ще бъде за новият титулярен вратар на Хановер Флориан Фромловиц, който бе много близък приятел с Енке, а сега ще трябва да бъде негов заместник.

„В нашата тъга бяхме много близо до Роберт, успяхме на спокойствие да се сбогуваме с него. Сега искаме да спечелим в негова памет”.