Един от фаворитите за спечелване на Бундеслигата през този сезон Хамбургер бра голям срам, след като трябваше да играе дузпи, за да се класира за втория кръг в турнира за Купата на Германия. На стадиона в Дюселдорф срещу новака във Втора Бундеслига Фортуна, „хамбургерите” завършиха 2:2 в редовното време.

Младен Петрич откри резултата за гостите още в 4-та минута, но Оливер Финк (11’) и автогол на Жером Боатенг (16’) доведоха до сензационен обрат.

Немският национал Пьтр Троховски върна своя отбор в мача със страхотен далечен удар в 54-та минута. До края на редовното време обаче нов гол не падна, въпреки натиска на Хамбургер и така се стигна до продължения, в които драмата продължи.

В 95-та минута отново Троховски бе герой за своя отбор, след като реализира точно дузпа и даде преднина за отбора от Бундеслигата. Футболистите на Бруно Лабадия се виждаха победители, когато буквално в последната секунда на второто продължение влезлият като резерва Андреас Ламбертц сензационно изравни резултата след удар от малък удар, който рикушира в бранител на Хамбургер и прехвърли Франк Рост.

Така се стигна до дузпи, при които все пак по-опитният отбор бе безгрешен и след 4:1 си осигури мястото в следващия кръг.

Майнц и Хановер са единствените отбори от Бундеслигата, които напуснаха надпреварата още в първия кръг.