Отборът на Борусия Мьонхенгладбах сложи точка на слабата си поредица в Бундеслигата, като в 17-ия кръг на германското първенство надви гостуващия Хамбургер ШФ с 3:1. Две късни попадения на неостаряващия Рафаел бяха ключът към прекъсването на серията от 3 шампионатни двубоя без победа.

Задачата не през цялото време изглеждаше толкова лесна, колкото подсказва крайният резултат, особено след като противникът се върна в мача рано през втората част. Все пак по-голямата индивидуална класа в редиците на Борусия повлия, като освен Рафаел с чудесни изяви се отличи и Торган Азар. По-малкият брат на Еден Азар вкара другото попадение  и асистира за третото, което сложи точка на спора.

Тъкмо белгиецът поведе тима си в 9-ата минута, когато отдясно по атаката показа чудно взаимодействие с Рафаел. Бразилецът изведе Азар напълно сам отдясно в наказателното поле, а той навреме видя излизащия страж и само леко вдигна топката над него – 1:0. Голът дойде само три минути след като Рийс Оксфорд преди това бе разтресъл напречната греда на Хамбургер.

До почивката Борусия имаше още 1-2 чудесни шанса, които пропиля, а в началото на втората част Азар не успя да реализира, останал очи в очи с вратаря. Това даде възможност на Хамбургер ненадейно да изравни в 53-ата минута буквално с ответната си атака. Топката много бързо се придвижи в предни позиции, където Аарън Хънт разсече зле подредената защита с перфектен извеждащ пас за Андре Хаан. Последният запази хладнокръвие и пълзна кълбото между краката на вратаря, за да изравни – 1:1.

Оттук до края Мьонхенгладбах натисна сериозно, а усилията на домакините се увенчаха с две попадения в рамките на заключителните минути. Първо в 74-ата минута Винченцо Грифо отмъкна кълбото в половината на Хамбургер и точно пред пеналта пусна вляво за Рафаел. Той като че ли изненада вратаря с шут в близкия долен ъгъл – 2:1.

Само 5 минути по-късно Азар показа наистина феноменални умения с топка в крака. Той първо тотално заблуди пазача си откъде ще направи набег в наказателното поле, за да овладее пас в коридор. Последва хубав финт срещу вратаря и от трудна позиция не се полакоми да отбелязва сам, а пусна към Рафаел, който от няколко метра нямаше как да сбърка – 3:1 и три точки за Гладбах.

Така момчетата на Дитер Хекинг поне временно се изкачиха на 4-ото място с 28 точки, на една пред петия Байер Леверкузен. Със същия точков актив (28) е и третият РБ Лайпциг. В същото време Хамбургер вече е на незавидното 16-о място с едва 15 пункта.