Новият старши треньор на Байерн Мюнхен Юп Хайнкес бе официално представен и даде първата си прескоференция, начело на баварския колос. Мениджърът Ули Хьонес поздрави „своя стар приятел” отново в Байерн. На срещата с медиите присъства и новият помощник – досегашният треньор на втория отбор Херман Герланд.

Хайнкес, който съвсем случайно бе в Мюнхен през уикенда, поема тима до края на сезона, което означава 4 седмици и 5 мача.

„Това бе една извънредна ситуация за отбора и за ръководителите му”, мотивира решението за завръщането си Хайнкес, който бе начело на Байерн между 1987 и 1991 година. За този период той печели две титли и явно оставя Байерн трайно в сърцето си.

„Има само няколко клуба, за които бих направил такова нещо”, обясни Хайнкес, като в групата на „специалните” отбори добави родния си Борусия Мьонхенгладбах и испанския Атлетик Билбао.

Интересното е, че дебютът на опитния специалист ще е именно срещу Гладбах: „Разбира се, не е мечтаният дебют да се изправя срещу Гладбах”, заяви наследникът на Юрген Клинсман.

Хайнкес отказа да говори за по-дългосрочни цели от мача през уикенда: „За нас следващият мач е най-важната задача”. Все пак, той поясни, че „отбор като Байерн Мюнхен трябва да играе в Шампионската лига през следващата година.

„Мачът срещу Шалке – това не бе Байерн”. Хайнкес призна, че ще води индивидуални разговори с всички играчи, за да успее да разреши психологическия проблем.

Хайнкес и Герланд се познават още от първия период на специалиста, начело на Байерн. По това време Герланд тренираше юношите старша възраст на баварците.

„Горд съм, че бях избран за асистент треньор”, заяви 54-годишният Герланд, който е главен виновник за израстването на редица звезди в Бундеслигата.

Хайнкес наблегна на своя опит като треньор, който според него може да помогне на Байерн. За тази цел всякакви експерименти в оставащите пет мача са забранени. Марк ван Бомел, който е високо ценен от него, остава капитан на тима. Ханс-Йорд Бут пък отново ще бъде под рамката на вратата за сметка на Михаел Рензинг.