Днес от 21:45 часа на стадион Гданск Арена в едноименния полски град един срещу друг във втория четвъртфинал на Евро 2012 се изправят отборите на Германия и Гърция.

Немците са сочени за фаворит номер едно за спечелване на европейската титла, докато елините са смятани за пълен аутсайдер. Двубоят обаче се очаква с огромен интерес, не само заради напълно противоположния начин на игра на двата тима, а и заради обтегнатата политическа обстановка между двете държави.

Гърците ще играят надъхани до краен предел, може би не толкова, за да се класират на 1/2-финал, колкото за да натрият носа на германците и да зарадват неособено работливите си сънародници, които смятат Германия за свой душманин в условията на тежката икономическа и финансова криза, налегнала Атина в последната година.

Възпитаниците на Йоаким Льов пък ще понесат огромен срам, ако от позицията си на основен кандидат за трофея, отпаднат от византийците, които дори ще бъдат без сърцето, душата, а и мозъка на отбора си – наказаният гръцкия капитан Йоргос Карагунис.

Интересни факти преди Германия – Гърция:

ГЕРМАНИЯ

• Тимът Йоахим Льов е спечелил последните си 14 официални мача, което е национален рекорд.

• Жером Боатенг е на разположение на Льов след изтърпяно наказание, а Холгер Бадщубер ще пропусне евентуален полуфинал на Евро 2012, ако получи нов жълт картон днес.

• Германия има вкаран поне по един гол във всеки от последните си 19 мача, като това тяхната най-дългата последователност от периода 1989-91, когато записаха 20 срещи с голове поред.

• Това е първи път, в който Германия преминава груповата фаза на Европейското първенство с пълен актив, след като записа 3 победи в трите си мача в Група B.

• Лукас Подолски изигра своя мач номер 100 за Бундестима в двубоя срещу Дания, ставайки седмият играч на Германия (а преди това и ФРГ) със 100 или повече срещи за националния тим след Томас Хеслер, Франц Бекенбауер, Юрген Колер, Юрген Клинсман, Мирослав Клозе и Лотар Матеус.

• Ларс Бендер вкара първия си гол за Германия при победата на Дания.

ГЪРЦИЯ

• Гърция вкарва по един единствен гол във всеки от последните си осем мача, като спечели само два от тях.

• Йоргос Карагунис, който изравни рекорда на Теодорос Загоракис от 120 мача за Гърция, е наказан за двубоя с немците за два жълти картона, получени в груповата фаза. Същото се отнася и за родения в Германия гръцки национал Хосе Холебас.

• При нов жълт картон Кирякос Пападопулос, на Димитрис Салпингидис и Василис Торосидис ще пропуснат евентуален полуфинал на Евро 2012 за балканския тим.

• Гърция се разписва в 21 от своите 24 мача под ръководството на Фернандо Сантос – другите три завършват при резултат 0:0.

• Победата на елините над Русия бе първа тяхна в шестте им мача на еврофиналите след триумфа им с титлата на Евро 2004 в Португалия.

• Теофанис Гекас вкара 22-рия си гол за Гърция с мача с Чехия, изравнявайки се на 3-ото място във вечната ранглиста на страната с Димитрис Саравакос. Повече от него за националния отбор всички времена имат само Ангелос Харистеас (25) и Никос Анастопулос (29).

• В мача срещу Чехия Гърция допусна два бързи гола в първите 6 минути на двубоя, което е абсолютен антирекорд на европейски първенства. Досега две попадения един тим беше допускал най-рано 14 минути след началото на срещата.