Отборът на Гройтер Фюрт, в който играе българският защитник Асен Караславов, си осигури промоция за първа Бундеслига за първи път в историята си. Възпитаниците на Майк Бюскенс стигнаха до изключителния успех без игра, благодарение на победата на Динамо Дрезден с 2:1 над Фортуна Дюселдорф в последен мач от 31-ия кръг на втория ешелон.

Така Гройтер Фюрт си гарантира място в тройката, а с това и изкачване в елита, след като вече има непреодолим аванс от 10 точки пред Фортуна три мача преди края на сезона.

"Изключително съм щастлив. Бях оптимист, че ще успеем, въпреки че във Фюрт имаше хора, които дори след последния ни мач ми предлагаха облог, че ще се провалим", каза Бюскенс.

"За отбора и за града изкачването в първа Бундеслига е сензационно постижение", допълни той.

44-годишният специалист пое отбора в края на 2009 година и успя да изпълни изплъзващата се в последните сезони цел.

От 2001 година насам Гройтер Фюрт се разминава с малко с промоцията, след като седем пъти завършва на пето място и веднъж остана четвърти във втора Бундеслига.

"Една мечта се превърна в реалност. Изключително сме горди от постигнатото през тази година", коментира мениджърът Рашид Азузи.

Асен Караславов има 9 мача през кампанията за Гройтер Фюрт, който е лидер в класирането с 67 точки. Айнтрахт Франкфурт е втори с 65 точки, а Падерборн е трети с 58 точки.