Може и да звучи странно, но футболистът на Херта Берлин Саломон Калу най-вероятно ще бъде солено глобен поради факта, че в телевизионен ефир рушеше част от Берлинската стена.

Части от стената, която до 1989 година разделяше Източен и Западен Берлин, все още се пазят в германската столица и са част от забележителностите на града.

По време на телевизионно участие, звездата на Херта демонстративно рушеше Берлинската стена с чук и длето, а според вестник "Berliner Kurier" ще му бъде повдигнато обвинение именно поради факта, че това е сред културните забележителности на града.

Кан Алави, председател на художествената инициатива "East Side Gallery", която поддържа стената и се грижи за графитите по нея, сподели: "Когато видях снимките, за малко да падна от фотьойла."

Според изданието, сдружението държи правата за графиките, както и правата за ползване.

"Там една добре заплатена знаменитост си вдига пазарната стойност за сметка на един паметник. Без респект. И това по обществена телевизия. Дълбоко съм разочарован."

"Това, че няма охрана на галерията не значи, че всеки може да си прави, каквото иска. Ако беше станало на Бранденбургската врата, футболистът веднага щеше да бъде арестуван", допълни Алави.

Заснетите кадри са от есента, а инициативата за телевизионното предаване не е тръгнала от Калу, което до някаква степен може да смекчи вината на котдивоареца. От действията на футболиста няма и щети по стената.