Борусия Мьонхенгладбах заяви, че е останал „поразен“ от вълната расистки коментари на техния официален сайт и социални мрежи след публичната подкрепа на клуба за Black Lives Matter.

Клубът се присъедини към съперниците си в Бундеслигата Борусия Дортмунд, Шалке 04 и Кьолн в публикуването на антирасистко видео миналия петък. „Това, на което станахме свидетели оттогава насам в коментарите ни остави слисани“, обявиха от клуба, като се отправиха същевременно с молба към членовете, „които не споделят ценностите на Борусия Мьонхенгладбах, да прекратят членството си“.

Клубът има над 150 000 членове. Съвместното видео стартира, показвайки френския нападател на Гладбах Маркус Тюрам на 31 май, който стана първият играч в Германия, който падна на коляно на терена след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис. Дейсвията на Тюрам бяха последвани от крилото на Борусия Дортмунд Джейдън Санчо, който отпразнува един от головете си във вратата на Падерборн с потник, изразяващ подкрепа за чернокожите.

„Продължаваме да трием много расистки и омразни коментари“, добавиха от клуба, като казаха още, че са „дълбоко засрамени“ от феновете, публикували ги. Гладбах благодариха на „мнозинството от привърженици, които се опитват да опонират на тези расистки коментари с основателни доводи и факти“. След действията на Тюрам клубове, подобно на Байерн Мюнхен, се присъединиха към кампанията в подкрепа на чернокожите миналата седмица, като целият тим падна на коляно или носеше екипи и ленти с антирасистки послания.