Документ от 17 ноември 1983 година доказва употребата на допинг в германския футбол преди две десетилетия, съобщава таблоидът „Билд”. Почти всички футболисти на рекордьора по титли в тогавашната Източна Германия (ГДР) – Динамо Берлин, са уличени в употреба на забранени субстанции.

През късната есен на 1983 година централната допинг лаборатория на държавата намира улики, които сочат, че играчите на титулувания тим са използвали анфетамини и метаанфетамини. Измежду извършилите нарушение дори е и бившият старши треньор на Херта – Фалко Гьотц.

Германският наставник Петер Нойрурер разкри, че през 80-те години на 20 век 50% от футболистите са се допингирали с каптагон. Медикаментът бил много разпространен. При състезателите на Динамо са открити подобни на каптагона съставки.

Амфетамините и метаанфетамините предизвикват еуфория и повишават мускулната активност, освен това намаляват и потискат чувството на глад и жажда.

„Не е доказано, че повече футболисти в ГДР са употребявали допинг. При подобна проверка като тази на Динамо, тимът на Лок Лайпциг бе напълно чист. Играчите на берлинския отбор са били третирани с прекалено високи дози”, коментира специалистът в областта проф. Вернер Франке.

Част от футболистите най-вероятно не са били наясно, какво им се дава. Гьотц повдигна дори обвинение срещу отговорните по случая, коментира „Билд”.„Нямах никаква представа. Искам да се разбере, кой е направил това”, заяви наставникът. Франке също е сигурен: „Убеден съм, че футболистите не са знаели, как действат медикаментите”.